BiH
0

Uskoro završetak obnove fasade Vakufske direkcije

Sarajevo-x.com
Privode se kraju radovi na sanaciji fasade zgrade Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u Ulici Reisa Džemaludina Čauševića 2, koji su počeli sredinom marta. Izvođači radova su građevinske firme "Neimari" i "Ans Drive".

Općina Centar je iz prošlogodišnjeg budžeta izdvojila grant u iznosu 10.000 KM za učešće u finansiranju sanacije fasade te zgrade, a protokol o realizaciji tih sredstava potpisali su u augustu 2010. godine općinski načelnik Dževad Bećirević i direktor Vakufske direkcije Sarajevo Senajid Zajimović.

Radovima je obuhvaćena sanacija stolarije i fasade koja se usljed starosti i oštećenja svakodnevno obrušavala i predstavljala opasnost za prolaznike. Završetak radova je planiran za dvadeset dana.

Historijski spomenik – zgradu Zemaljskog vakufa (Rijaseta Islamske zajednice u BiH i Vakufske direkcije) i Hadim Ali-pašinog vakufa, koje čine arhitektonsku cjelinu, projektovao je arhitekta Josip Pospišil 1910. godine. Gradnja južnog krila objekta (Zemaljskog vakufa) završena je 1912. Pošto je zgrada uvrštena na listu najdragocijenije kulturno-historijske baštine Bosne i Hercegovine – proglašena nacionalnim spomenikom, prilikom konzervatorsko-restauratorskih radova moraju se koristiti izvorni materijali i metode obrade materijala, uz obavezu očuvanja izvornog izgleda objekta.