{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uskoro završetak obnove fasade Vakufske direkcije

S
6.4.2011. u 16:03
0
1
Uskoro završetak obnove fasade Vakufske direkcije
0
Uskoro završetak obnove fasade Vakufske direkcije
Privode se kraju radovi na sanaciji fasade zgrade Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u Ulici Reisa Džemaludina Čauševića 2, koji su počeli sredinom marta. Izvođači radova su građevinske firme "Neimari" i "Ans Drive".
Općina Centar je iz prošlogodišnjeg budžeta izdvojila grant u iznosu 10.000 KM za učešće u finansiranju sanacije fasade te zgrade, a protokol o realizaciji tih sredstava potpisali su u augustu 2010. godine općinski načelnik Dževad Bećirević i direktor Vakufske direkcije Sarajevo Senajid Zajimović.

Radovima je obuhvaćena sanacija stolarije i fasade koja se usljed starosti i oštećenja svakodnevno obrušavala i predstavljala opasnost za prolaznike. Završetak radova je planiran za dvadeset dana.

Historijski spomenik – zgradu Zemaljskog vakufa (Rijaseta Islamske zajednice u BiH i Vakufske direkcije) i Hadim Ali-pašinog vakufa, koje čine arhitektonsku cjelinu, projektovao je arhitekta Josip Pospišil 1910. godine. Gradnja južnog krila objekta (Zemaljskog vakufa) završena je 1912. Pošto je zgrada uvrštena na listu najdragocijenije kulturno-historijske baštine Bosne i Hercegovine – proglašena nacionalnim spomenikom, prilikom konzervatorsko-restauratorskih radova moraju se koristiti izvorni materijali i metode obrade materijala, uz obavezu očuvanja izvornog izgleda objekta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: