BiH
21

Uskoro završetak izgradnje minibuske okretaljke u Briješću

FENA
Foto: Općina Novi Grad
Foto: Općina Novi Grad
Stanovnici Mjesne zajednice Briješće uskoro bi trebali dobiti dugo očekivanu kombi liniju koja će saobraćati na relaciji Stup-Briješće.

Radovi na izgradnji minibuske okretalje u ulici Izeta Karšića u Briješću privode se kraju.

Radnici građevinske firme Grakop iz Kiseljaka, uradili su potporne zidove, a preduzeće Rad trenutno radi završno asfaltiranje prostora za okretaljku. Time će biti ispunjeni preduslovi za uvođenje minibuske linije za stanovnike ovog dijela novogradskog naselja.

Stanovnici Briješća dugi niz godina traže uvođenje kombi linije za ovo naselje. Međutim, da bi Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo moglo udovoljiti tom zahtjevu, bilo je neophodno izgraditi kombi okretaljku.

Općina Novi Grad je ispunila taj preduslov, a sada je na nadležnom Ministarstvu kada će izdati odobrenje za uvođenje kombi linije, kažu u Općini.

Mještani ovog naselja, trenutno pješače i do dva kilometra od autobuskog stajališta do svojih kuća.

Općina Novi Grad Sarajevo je u prethodnom periodu otkupila zemljište i iz ovogodišnjeg budžeta izdvojila oko 65.000 KM za izgradnju okretaljke.

Općina će finansirati i izgradnju niša za kontejnere za odlaganje otpada, a projektom je planirana i izgradnja natkrivenog autobuskog stajališta, te postavljanje dva stuba ulične rasvjete. Nakon toga, planirano je i postavljanje maloprodajnog kioska u blizini okretaljke.