{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uskoro zamjena krova Gazi Husrev-begovog bezistana

F
1.10.2009. u 14:53
0
0
Uskoro zamjena krova Gazi Husrev-begovog bezistana
0
Uskoro zamjena krova Gazi Husrev-begovog bezistana
Zamjena dotrajalog i istrulog lima bakarnim pokrivačem na objektu Gazi Husrev-begovog bezistana, koja se još izvodi, trebala bi biti završena do kraja ovogodišnje građevinske sezone.
Potvrdio je to danas Feni direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo Munib Buljina, navodeći da je već završeno više od 50 posto planiranih radova. Najvećim se dijelom oni odnose na krovopokrivačke zahvate, a manji procent na konzervaciju kamenih struktura.

Napomenuo je da je i drvena konstrukcija, nakon skidanja limenog pokrova, bila mnogo oštećenija nego što su izvođači radova mogli predvidjeti.

Vrijednost projekta je oko 200.000 KM, a finansira ga Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo, Općina Stari Grad i Gazi Husrev-begov vakuf.

Jedan od projekata Zavoda jeste i obnova Panjine kule za koji bi radovi trebali početi od ponedeljka jer se do kraja ove očekuje dobijanje potrebne dozvole. Buljina naglašava da je objekt u raspadajućem stanju te je u ovoj godini planirana njegova konstruktivna stabilizacija i zatvaranje krovom. Završetak njegove obnove očekuje se tek u idućoj godini.

U toku su i radovi na Cekovića kući (prvoj ženskoj školi Stake Skenderove u Sarajevu), na kojoj će u okviru prve faze u narednih 30-ak dana biti završena konstruktivna konsolidacija objekta.

Prije nekoliko mjeseci je završen i prvi dio sanacije i restauracije Kozije ćuprije. Drugi dio se u ovoj sezoni najvjerovatnije neće raditi zbog promjena u zakonskoj regulativi, naglašava Buljina. Promjena se odnosi na odredbu kojom je propisano da izvođačke firme za objekte na Listi nacionalnih spomenika BiH moraju biti licencirane. U ovom trenutku nijedna firma nije licencirana za izvođenje takve vrste radova.

Svi radovi planirani u ovoj godini završeni su i na Jevrejskom groblju, a Zavod će učestvovati i u praćenju obnove fasade Vijećnice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: