{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uskoro žalba Vrhovnom sudu Federacije BiH za silovanje maloljetne djevojčice

F
3.11.2006. u 17:35
0
0
Uskoro žalba Vrhovnom sudu Federacije BiH za silovanje maloljetne djevojčice
0
Uskoro žalba Vrhovnom sudu Federacije BiH za silovanje maloljetne djevojčice
Nakon presude Kantonalnog suda Tuzla u slučaju silovanja šesnaestogodišnje maloljetne djevojčice H.M. iz Tuzle, učenice Specijalne škole za osobe ometene u razvoju, koje se dogodilo u februaru ove godine u toaletu Sportskog centra Mejdan, a u kojoj je Kantonalni sud u Tuzli osudio trojicu silovatelja na godinu zatvorske kazne, bh. javnost i brojna udruženja izrazile su negodovanje za sramno malu kazne izrečenu za silovanje djevojčice.
Nakon pritiska javnosti i medija Kolegij Tužiteljstva Tuzlanskog kantona donio je odluku da uputi žalbu Vrhovnom sudu FBiH.

''Ovakav stav kolegija proizilazi iz činjenice da izrečene kazne nisu adekvatne kaznenom djelu koje je počinjeno i zbog toga smo donijeli odluku da se žalimo višoj instanci'', kazao je Ivo Iveljić, predmetni tužitelj Kantonalnog tužiteljstva Tuzla.

Za krivično dijelo silovanja u Krivičnom zakonu FBiH predviđena je kazna od 1 do 10 godina zatvora.

Kad je u pitanju kaznena politika postupajući tužitelj u slučaju nema pravo predlagati sudu koju visinu kazne treba izreći, već tužitelj predlaže sudu da na osnovu izvedenih dokaza optužene proglasi krivim i kazni po zakonu a sud izriče kaznu odnosno krivičnopravnu sankciju.

Predmetni tužitelj nije želio govoriti o očekivanjima i odlukama Vrhovnog suda FBiH niti je želio komentirati visinu kazne i mišljenje javnosti i medija. Sve to je prepustio ponovno pravosudnim organima.
+

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: