{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uskoro sporazum o međunarodnoj saradnji s Univerzitetom u Misuriju

F
28.5.2007. u 12:14
0
0
Uskoro sporazum o međunarodnoj saradnji s Univerzitetom u Misuriju
0
Uskoro sporazum o međunarodnoj saradnji s Univerzitetom u Misuriju
Rektorat Univerziteta u Sarajevu danas je posjetila profesorica dr. Rita Csapo Sweet sa Studija za medije, teatar i ples Univerziteta u Misuriju, Sjedinjene Američke Države, povodom finaliziranja priprema za potpisivanje sporazuma o međunarodnoj saradnji s tim univerzitetom.
Kako je rečeno, očekuje se da bi Sporazum mogao biti postpisan za nešto više od mjesec dana. U saradnju će biti uključeni Akademija likovnih umjetnosti, Akademija scenskih umjetnosti, Muzička akademija te Fakultet političkih nauka.

Prorektor za međunarodne odnose Univerziteta u Sarajevu Samir Arnautović pojasnio je kako je Sporazumom predviđena razmjena studenata, međufakultetska razmjena nastavnog osoblja, saradnja u izradi nastavnih planova i programa, istraživačke djelatnosti te umjetničko-istraživački projekti.

Potpisivanje sporazuma dio je aktivnosti koje Univerzitet u Sarajevu provodi posljednjih pet mjeseci u cilju njegovog integriranja u moderne naučnoistraživačke i umjetničke tokove, povezivanja sa savremenim svjetskim centrima te stvaranja pretpostavki za jačanje kulturnog i privrednog ambijenta u BiH.

Poseban značaj Sporazuma Arnautović vidi u činjenici da grad Sent Luis u Misuriju bilježi najbrojniju bh. dijasporu u SAD-u. Stoga saradnja može imati dalekosežne i kulturne posljedice koje će biti razvijane u pravcu jačanja odnosa s Univerzitetom, ali i saradnje dvije zemlje uopće.

"Ova saradnja sigurno će pomoći boljoj prezentaciji Bosne i Hercegovine u svijetu kako bi se predstavila kao moderna zemlja, a Univerzitet u Sarajevu kao savremeni naučnoistraživački centar, što će sve pomoći i boljem upoznavanju kulture i tradicije u SAD-u, posebno državi Misuri", kazao je Arnautović.

Programi saradnje odnosit će se na oblasti komunikacija, medija te izvođačke i likovne umjetnosti.

Rita Csapo Sweet rekla je kako oko 60.000 bh. državljana, koliko ih danas živi u Sent Luisu, želi zadržati veze s domovinom, jezikom i kulturom, a ova međuuniverzitetska saradnja će zasigurno doprinijeti tome. Sporazum je fukusiran na studente, ali nema limita te će u konačnici biti otvoren za sve vidove saradnje.

Prof. Sweet u četvrtak će u okviru posjete BiH održati predavanje na Muzičkoj akademiji o temi klasične muzike u nijemim filmovima, dok će kasnije i na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli govoriti o "Virtuelnoj objektivnosti".

Sporazum će predstavljati prvu saradnju ove vrste u okviru izvođačkih umjetnosti između BiH i SAD-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: