BiH
0

Uskoro rješenje problema viziranja biometrijskih pasoša

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo izrazio je očekivanje da će narednih dana biti prevaziđen problem viziranja biometrijskih pasoša BiH u nekim stranim ambasadama.

"Reagovali smo i MUP RS je nadležnim institucijama ukazao na ovaj problem i siguran sam da će narednih dana taj problem biti prevaziđen", rekao je Čađo danas novinarima u Banjalucui.

Čađo je podsjetio da je MUP RS u pripremnom periodu izdavanja novih putnih isprava BiH bio aktivni učesnik kreacije i  implementacije ukupnog projekta izdavanja biometrijskih pasoša.

On je rekao da u svim situacijama u kojima je bilo teškoća oko izdavanja putnih isprava MUP RS nije uticao negativno niti usporavao taj proces.

Čađo je rekao da ovo veoma složen proces koji su neke zemlje u susjedstvu realizovale za četiri do pet godina, dok je BiH uspjela za dvije godine  da postigne uspjeh iznad očekivanja.
          
Mediji u BiH nedavno su objavili da građani BiH koji su dobili biometrijske pasoše ne mogu da dobiju vize i putuju u zemlje Evropske unije zbog proceduralnih propusta.