Vlada FBiH
0

Uskoro rebalansi budžeta

SRNA
Vlada Federacije BiH /FBiH/ i kantonalne vlade trebaju do kraja naredne sedmice da utvrde rebalanse budžeta što je uslov za stend-baj aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, istaknuto je na sastanku ministra finansija FBiH Vjekoslava Bevande sa kantonalnim premijerima, ministrima finansija, predstavnicima MMF-a i Svjetske banke.

Bevanda je naglasio da izvještaj o rebalansima budžeta u FBiH treba da budu do ponedjeljka 22. juna predati MMF-u nakon čega će pismo namjere o stend-baj aranžmanu biti razmatrano.

"Evidentan je pad prihoda u budžetu FBiH, a ispunjavanje uslova MMF-a otvara vrata za novčanu pomoć te finansijske institucije", rekao je novinarima Bevanda.

On je podsjetio da BiH mora ispuniti uslove prije nego što dođe do stend-baj aranžmana, a koji se odnose na makroekonomski okvir, usvajanje zakona o akcizama, rebalanse budžeta, te usvajanje interventnog zakona kao leks specijalis, odnosno zakona koji je iznad ostalih dok traje aranžman sa MMF-om.

Predstavnik MMF-a Irena Jankulov istakla je da su je na sastanku predstavnici Vlade FBiH i kantonalni premijeri i ministri finansija informisali o koracima na ispunjavanju dogovorenih mjera koji predstavljaju preduslov za stend-baj aranžmana.

"Ono što znate da je aranžmana dogovoren, da su dogovorene određene mjere koje svi nivoi vlasti u BiH moraju ispuniti i bilo je pozitivno čuti da su koraci na tehničkom nivou ostvareni, ali sada se čeka njihova implementacija", rekla je Jankulova.

Glavni ekonomista Svjetske banke Ronald Hood ocijenio je da je vrlo značajno da se krene naprijed sa stend-baj aranžmanom i da će Svjetska banka biti u mogućnosti da podrži Vladu FBiH ukoliko se krene sa stand-baj aranžmanom.