BiH
0

Uskoro ratifikacija SSP-a i u Bundesratu

SRNA
Poslanik njemačkog parlamenta Marieluise Beck upoznala je danas ministra inostranih poslova BiH Svena Alkalaja da je Bundestag nedavno ratifikovao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica i BiH, te da se njegovo ratifikovanje vrlo brzo očekuje i u Bundesratu, odnosno saveznom savjetu.

Beckova je ocijenila da je BiH napravila veliki napredak, ali da se mora nastaviti kretati prema punoj demokratizaciji društva i usvajanju evropskih standarda, u čemu će joj nastaviti pružati podršku, navodi se u saopštenju za javnost Ministarstva inostranih poslova BiH.

Takođe je istakla i značaj procesuiranja odgovornih za ratne zločine, podsjećajući na iskustva Njemačke.

Uviđajući značaj upoznavanja mladih iz BiH sa evropskim principima, razmjene iskustava sa vršnjacima iz Evrope, nastaviće organizovati njihove posjete Njemačkoj i Evropi.

Ministar Alkalaj je Beckovu, tokom razgovora, upoznao sa aktuelnom političkom situacijom, te sa spoljnopolitičkim ciljevima BiH.

Ističući liberalizaciju viznog režima Evropske unije za građane BiH kao spoljnopolitički prioritet broj jedan, Alkalaj je ocijenio da bi stavljanje BiH na bijelu šengensku listu, o čemu će politička odluka biti donesena do kraja godine, imalo velikog značaja za građane i nastavak procesa približavanja BiH evroatlantskim integracijama.

Alkalaj se zahvalio poslanici Bundestaga na dugogodišnjoj podršci BiH, posebno se zahvalivši na njenom angažmanu za pomoć izbjeglicama iz BiH u Njemačkoj.