BiH
0

Uskoro prve penzije za bivše pripadnike vojske FBiH

FENA
Početkom oktobra bit će donosena prva rješenja o ostvarivanju prava na starosne penzije pod povoljnijim uvjetima za pripadnike bivše Vojske FBiH, državne službenike i namještenike bivšeg Federalnog ministarstva odbrane, a prve isplate bit će uz oktobarske penzije.

Iz Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje navode da se zahtjevi za ostvarivanje prava na ovu penziju mogu podnositi do 30. septembra.

Uredba o sticanju prava na starosnu penziju pod povoljnijim uvjetima stupila je na snagu 5. decembra prošle godine, a Uredba kojom je izmijenjen i dopunjen ovaj akt 30. augusta 2007.

Primjena prvobitne uredbe od 5. decembra 2006. bila je odgođena dok ne bude utvrđen ukupan broj korisnika i definirani izvor i iznos potrebnog novca za njeno provođenje.

Od 5.decembra 2006. godine Zavod je primio više od 3.000 zahtjeva za ostvarivanje prava na starosnu penziju prema navedenoj uredbi.

Prema podacima pristiglim uz podnesene zahtjeve, utvrđeno je da 90 posto zahtjeva nema kompletnu dokumentaciju tako da je Zavod nakon izmjena i dopuna Uredbe počeo kompletirati zahtjeve.