{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uskoro prinova u Pionirskoj dolini: Lav i lavica očekuju mladunče

25.8.2014. u 19:07
880
88
Uskoro prinova u Pionirskoj dolini: Lav i lavica očekuju mladunče
880
Uskoro prinova u Pionirskoj dolini: Lav i lavica očekuju mladunče
U Pionirsku dolinu uskoro stiže prinova. Lavica koja je u martu došla u sarajevski zoološki vrt na svijet će donijeti mladunče.
Lavovi se pare od devet do 14 dana, a lavica bude skotna od 100 do 119 dana, tako da se ne može tačno odrediti dan poroda, ali se mladunče lava očekuje u skorijem periodu.

"Lavica trudnoću podnosi lavovski, sve je uredu i nema nikakvih problema. Najvažnije je da lavica prihvati mladunče, da ga doji i othrani", kazao je za Klix.ba Vedad Škapur, veterinar u Pionirskoj dolini.

Kada se mladunče rodi, neki period neće biti dostupno javnosti kako bi imalo adekvatnu zaštitu i prilagodbu.

"Trebat će vremena da se mladunče navikne, pa da ga pustimo u javnost. To je naš ponos i vjerujemo da će svima biti drago da se jedno takvo mladunče rodi i othrani prvi put nakon ratu u Sarajevu", dodao je Škapur.

U sarajevski zoo vrt uskoro i dviju nove vrste, to su lemuri kata koji će stići iz zoo vrta u Zagrebu i merkati iz zoo vrta u Ljubljani.

"Obogatit ćemo naš zoo vrt vrstama koje nikada nismo imali. Porijeklo lemura je sa Madagaskara, a merkati su afričke životinje. Lemuri su zanimljivi najmlađim posjetiocima, a merkate su djeca mogla vidjeti u nekim crtanim filmovima i oni dobro znaju koje su to životinje", rekao je Škapur.

U Pionirsku dolinu će stići po četiri životinje merkata i lemura. Uprava je završila papire koji su neophodni za nabavku životinja i čekaju se dozvole iz Hrvatske i Ljubljane. Novi boksovi su spremni i čekaju životinje, a u Pionirskoj dolini se očekuju još veće posjete tokom jesenskih mjeseci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: