BiH
23

Uskoro presuda Suda u Višegradu: Na čijoj je zemlji izgrađen dio Andrićgrada

Piše: N. J.
Andrićgrad (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Andrićgrad (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U aprilu će biti nastavljeno suđenje u kome nasljednici višegradskog zemljoposjednika Pašana (Mustafe) Hadžića pokušavaju vratiti zemljište na kome je režiser Emir Kusturica u saradnji sa vlastima Republike Srpske izgradio dio Andrićgrada u Višegradu.

Potvrdio je to za Klix.ba zastupnik Hadžićevih nasljednika, advokat Esad Hrvačić. Prema njegovim riječima, u aprilu bi trebao svoj nalaz i mišljenje o historijatu upisa zemljišta u vlasništvo iznijeti vještak građevinske struke iz Federacije BiH, nakon što pokretači tužbe nisu bili zadovoljni nalazom koji je uradio vještak iz Foče.

"Mi smo dosad Osnovnom sudu u Višegradu predočili dokumentaciju koju smo prikupljali šest mjeseci, a iz koje se vidi kako je zemlja mojih klijenata na nezakonit način dospjela u vlasništvo Općine Višegrad. Tužena strana, tj. Općina Višegrad je izvela pet svjedoka koji su izjavljivali kako je sve privedeno krajnjoj namjeni na legalan način. Ostalo je još da sud čuje mišljenje vještaka građevinske struke iz Federacije, nakon čega će biti donesena presuda", kazao je Hrvačić.

Dodaje kako je skeptičan u pogledu toga da će sud u Višegradu donijeti pozitivnu odluku za njegove klijente, te očekuje da će konačnu riječ u ovom slučaju dati Ustavni sud BiH.

"Dio Andrićgrada izgrađen je na zemljištu koje pripada mojim klijentima. Gledajući ukupno, proces se odnosi na četiri sporne parcele, odnosno 2,5 duluma zemlje. Očekujemo pozitivnu odluku u konačnici, kako bi zemljište pripalo stvarnim vlasnicima", zaključio je Hrvačić.

Proces u ovom slučaju je počeo prošle godine.