BiH
29

Uskoro premijera filma "Krugovi" o Srđanu Aleksiću

SRNA
Beogradski reditelj Srdan Golubović izjavio je da će u januaru iduće godine premijerno biti prikazan njegov film "Krugovi" o pripadniku Vojske Republike Srpske Srđanu Aleksiću koji je poginuo spasavajući civila Alena Glavovića.

Golubović, koji se ovih dana vratio iz Slovenije, gdje završava snimanje filma, rekao je Srni da očekuje da će "Krugovi" do kraja godine biti spremni za premijerno izvođenje.

"Kada će film biti sasvim gotov i spreman za premijeru zavisi isključivo od producenata.Očekujem da će se to dogoditi u januaru iduće godine", kaže Golubović.

Golubović podsjeća da su film o Aleksićevom podvigu finansirali filmski fondovi iz Njemačke, Francuske, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Film je finansirao i Evropski fond za razvoj filma Euroimage, kao i, Atelje pri Kanskom festivalu.

Golubović je tokom snimanja filma u Trebinju rekao da "Krugovi" govore o tome da je "jedini smisao života postati i opstati kao pošten i čestit čovek".

Radnja je smještena u Trebinje, Beograd i Njemačku, 12 godina poslije ubistva vojnika Srđana Aleksića.

Film se bavi posljedicama herojskog čina i prati živote ljudi koji su učestvovali u tom događaju koji im je promijenio živote.

Osnovu za svoje najnovije filmsko ostvarenje Golubović je našao u događaju iz 21. januara 1993. godine tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Pripadnik Vojske Republike Srpske Srđan Aleksić našao se u grupi srpskih rezervista koji su legitimisali ljude na pijaci u Trebinju.

Kada su naišli na muslimana Alena Glavovića rezervisti su počeli da ga tuku, a Srđan je priskočio u pomoć. Glavović je pobjegao, a četvorica srpskih vojnika su pretukla Srđana koji je preminuo od zadobijenih rana.

Njegov otac Rade u čitulji je napisao: "Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost". Glavović danas živi u Švedskoj sa porodicom i svake godine posjećuje Srđanov grob u Trebinju.

U "Krugovima" igraju Vuk Kostić, Leon Lučev, Aleksandar Berček, Nebojša Glogovac, Nikola Rakočević, Hristina Popović i drugi.

Scenario su napisali Srđan Koljević i Melina Pota Koljević.