BiH
0

Uskoro prekid štrajka zdravstvenih radnika zdk-a

FENA
Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Nezavisni strukovni sindikat uposlenih u zdravstvu ZDK-a možda već sutra potpišu sporazum o uređivanju dinamike primjene kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti zdravstva na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine u zdravstvenim ustanovama Zeničko-dobojskog kantona za period 1. jula 2007. do 31.augusta 2008. godine.

Prema informacijama iz sjedišta Zeničko-dobojskog kantona, Vlada će na svojoj sjednici zakazanoj za sutra ujutro, ovlastiti Miloša Kuzmanovića, ministra zdravstva ZDK-a, da u njeno ime potpiše spomenuti sporazum.

Predsjednik Kantonalnog odbora Nezavisnog strukovnog sindikata uposlenih u zdravstvu ZDK-a dr. Omer Hadžiradončić potvrdio je da bi sporazum trebao biti potpisan sutra i prema njegovim riječima, Ssorazum predviđa tzv. etapnu primjenu kolektivnog granskog ugovora usaglašenog na nivou FBiH, koji će se u svom punom obimu početi primjenjivati od 1. jula 2008. godine.

Potpisivanjem sporazuma steći će se uvjeti za prekid štrajka u kojem se više od dva mjeseca nalaze zdravstveni radnici u svih 12 općina Zeničko-dobojskog kantona.