BiH
0

Uskoro počinje uređenje korita Bosne, Miljacke i Željeznice

FENA
Oružane snage BiH pristupit će djelimičnom uređenju korita rijeka Bosne, Miljacke i Željeznice radi sprječavanja poplava na području općina Novi Grad i Ilidža.

Kako je saopćeno iz Općine Novi Grad Sarajevo, ovom akcijom bit će osigurana propusna moć vodotoka, a stručnim pristupom i regulacijom korita rijeka stvorit će se uvjeti za konačno rješavanje poplava ovih područja.

Koordinator te aktivnosti na uređenju vodotoka Bosne, Miljacke i Željeznice je Uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo, koja je preuzela obavezu finansiranja realizacije projekta nabavke goriva i maziva za mehanizaciju za inžinjersku jedinicu Oružanih snaga.

Agencija "Slivovi rijeke Save", Zavod za vodoprivredu i Zavod za izgradnju KS-a trebali su da pripreme elaborate, odnosno projekte konkretnog uređenja šest kritičnih tačaka na području općine Novi Grad i Ilidža.

Općina Novi Grad je osigurala certifikate o stanju deminiranosti teritorija uz obalu rijeka i osigurala uz pomoć KJKP "Rad" deponovanje otpadnog materijala i šuta na gradsku deponiju.

Realizacija uređenja kritičnih tačaka korita Miljacke, Bosne i Željeznice počet će stabilizacijom vremenskih uvjeta.

Općina Novi Grad će ukoliko bude potrebno sopstvenim sredstvima pomoći u realizaciji ovog značajnog projekta i proporcionalnom učešću drugih učesnika u rješavanju ovih problema.