Potrebna 4,5 miliona
12

Uskoro počinje rad posebnih odjela federalnih pravosudnih institucija

Piše: I. Č.
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Glavni federalni tužilac Zdravko Knežević kazao je na današnjoj konferenciji za medije da su, prema ranijim konsultacijama s predstavnicima vlasti, Vrhovni sud FBiH i Federalno tužilaštvo pripremili informaciju danas razmatranu na sjednici Vlade FBiH. Na sjednici su, istaknuto je, usvojeni zaključci neophodni za početak rada posebnog odjela federalnih pravosudnih institucija.

"Ti zaključci sadrže osnovne stvari kao neophodne uslove za početak rada posebnog odjela Vrhovnog suda Federacije BiH i posebnog odjela Federalnog tužilaštva FBiH, koji će baviti problematikom suzbijanja korupcije i organizovanog kriminala", kazao je Knežević.

Napomenuo je da je zakon o osnivanju tih institucija donesen još 2014. godine i da je protekao rok za početak njegove primjene, ali da nije bilo uslova za njegovu primjenu.

"Tu nadležnost su radili kantonalni sudovi, odnosno kantonalna tužilaštva", podsjetio je Knežević.

Istakao je kako se nada da će početi intenzivne aktivnosti na stvaranju prostornih uslova kao limitirajućeg faktora za smještaj budućih sudija i tužilaca, državnih službenika i namještenika koji će raditi u oba posebna odjela.

"Nadamo se da će u rebalansu budžeta za 2017. i 2018. godinu biti određena sredstva i da će doći do imenovanja sudija i tužilaca. Krećemo u te aktivnosti. Tražili smo da se Vrhovni sud i Federalno tužilaštvo izuzmu od primjene moratorija na zapošljavanje. Kada je riječ o stavovima vlade stvoreni su formalno-pravni uslovi da se krene u aktivnosti rješavanja", kazao je Knežević.

Dodao je da će Služba za zajedničke poslove raditi na osiguravanju prostora i da se moraju osigurati visoki standardi pravosudnih zgrada i sve ostalo što uz to ide.

"U rebalansu budžeta za 2017. bit će osiguran dio sredstava za potrebe Vrhovnog suda od 116.200 KM, dok će ostatak u 2018. biti izdvojen za potrebe obje institucije u iznosu od blizu 4 miliona KM", poručio je Knežević.

Sekretar Vrhovnog suda Merzudin Rizvić rekao je da je riječ o složenom procesu i da su zadovoljni što su krenuli u realizaciju.

"Smatramo da je to od velikog značaja za pravosuđe", istakao je Rizvić.