BiH
0

Uskoro početak rekonstrukcije Baščaršijskog trga

FENA
Sa potpisivanja Protokola (Foto: FENA)
Sa potpisivanja Protokola (Foto: FENA)
Rekonstrukcija Baščaršijskog trga trebalo bi početi uskoro, a potpisivanjem Protokola danas je izvršena primopredaja gradilišta izvođaču radova.

Taj dokument potpisali su načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, direktor Turske uprave za međunardoni razvoj i saradnju (TIKA) Huseyin Šanli i uime fime izvođača radova Neimari d.o.o. Ramiz Mulaomerović.

Hadžibajrić je kazao da je pola sredstava dala pobratimska općina Osmangazi iz Burse, a ostatak Općina Stari Grad.

Istakao je da će naknadno biti utvrđen datum početka tromjesečnih radova.

Šanli je naglasio da je ovo važan posao, s obzirom na to da je Baščaršija biser Bosne i Hercegovine, ali i Balkana.

Pojasnio je da je TIKA u ovom projektu koordinator.

"Očekivat ćemo strpljenje od Sarajlija i od turista, kao i od poduzetnika koji imaju radnje u tom krugu, potrudit ćemo se da posao uradimo na najbolji mogući način", istakao je Šanli.

Uime izvođača radova Ramiz Mulaomerović je istakao da će firma Neimari ovaj kompleksan posao izvesti na najkvalitetniji način, ali da će biti potrebna pomoć javnih preduzeća i trgovaca koji koriste prostore.

Rekonstrukcija Baščaršijskog trga podrazumijevat će sanaciju postojeće mreže komunalne infrastrukture, odvodnju oborinskih voda, a za završni sloj predviđene su kamene ploče od jablaničkog rodolita, iste one kojima je prethodno rađena i rekonstrukcija ulica Sarači i Bravadžiluk.

Za realizaciju tog projekta općine Stari Grad Sarajevo i Osmangazi iz Burse prebacili su TIKA-i po 550.000 KM.

Podsjećamo, Baščaršijski trg je jedna od najopterećenijih pješačkih saobraćajnica u starom jezgru grada.

Namijenjen je pješacima, a motorni saobraćaj je dozvoljen isključivo komunalnim i vozilima za snabdijevanje u satima kada ima najmanje pješaka.

Baščaršijski trg je nepravilnog oblika, čija duža strana iznosi 219,59 metara. Širina trga je promjenjiva zbog objekata koji se nalaze s obje strane, a kreće se od 10 do 44 metra.

Na centralnom dijelu Trga nalazi se Sebilj s klupama za odmor i česmama s vodom za piće. Postojeća kolovozna konstrukcija je od kamenih ploča hreše i bit će uklonjena.