KS
0

Uskoro otvaranje novih fakulteta u Sarajevu

FENA
Skupština Kantona Sarajevo donijela je na posljednjoj sjednici Odluku o postojanju javnog interesa za osnivanje Fakulteta međunarodnih finansija i bankarstva u Sarajevu.

Utvrđeno je postojanje javnog interesa za osnivanje Fakulteta međunarodnih finansija i bankarstva na osnovu Elaborata o društveno-ekonomskoj opravdanosti osnivanja Fakulteta međunarodnih finansija i bankarstva sa sjedištem u Sarajevu.

Osnivač Fakulteta u osnivanju je Američki univerzitet u BiH sa sjedištem u Tuzli.

Fakultet međunarodnih finansija i bankarstva (FMFB) će biti prenosilac najnovijih znanja iz zemalja razvijenih tržišnih ekonomija.

Skupština KS donijela je i Odluku o postojanju javnog interesa za osnivanje Internacionalnog Burč univerziteta u Sarajevu.

Utvrđeno je postojanje javnog interesa za osnivanje Internacionalnog Burč univerziteta u Sarajevu na osnovu Elaborata o društvenoj opravdanosti osnivanja Internacionalnog Burč univerziteta sa sjedištem u Sarajevu.

Osnivač Univerziteta u osnivanju je Bosna sema obrazovne institucije sa sjedištem u Sarajevu.

Skupština KS donijela je i Odluku o davanju saglasnosti na Izmjene i dopune Finansijskog plana prihoda, rashoda i izdataka Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2008. godinu.

Osnovni razlog za pokretanje aktivnosti na donošenju Izmjena i dopuna Finansijskog plana prihoda, rashoda i izdataka za 2008. godinu ovog Zavoda je uravnoteženje prihoda, rashoda i izdataka.

Izmjenama je utvrđen ukupan prihod u iznosu od 279.663.145 KM ili za 7 posto više u odnosu na plan, a 11 posto u odnosu na prethodnu godinu. U skladu sa planiranim povećanjem prihoda, izvršena je korekcija planiranih rashoda i izdataka, tako da su prihodi uravnoteženi sa rashodima i izdacima. Ukupni rashodi povećani su za 17.698.545 KM, što čini povećanje od 12 posto u odnosu na prethodnu godinu, a 7 posto u odnosu na plan.

Usvojen je i Elaborat o uvjetima i osiguranju pretpostavki za uvođenje obaveznog srednjeg obrazovanja u trajanju od dvije godine.

Ovaj projekt će startati od 2010./2011. godine, a dobra strana ovakvog pristupa bi značila podizanje ukupnog obrazovnog nivoa na prostoru KS-a, kazao je ministar obrazovanja i nauke KS Safet Kešo.