{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uskoro osnivanje disciplinskog centra za maloljetnike

F
16.3.2009. u 09:27
0
2
Uskoro osnivanje disciplinskog centra za maloljetnike
0
Uskoro osnivanje disciplinskog centra za maloljetnike
Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je na posljednjoj sjednici Prijedlog zakona o osnivanju Disciplinskog centra za maloljetnike tog kantona, kao javne ustanove u državnoj svojini.
Prema ovom zakonu, osnovna djelatnost Centra je izvršavanje odgojno disciplinske mjere upućivanja u Disciplinski centar za maloljetnike i to izrečene maloljetnom počinitelju kaznenog djela, te stručni dijagnostičko-opservacijski tretman odgojno zanemarenih i zapuštenih maloljetnika s izraženim poremećajima u ponašanju i maloljetnika zatečenih u skitnji.

Osnivanje takvog centra trebalo bi upotpuniti prazninu u sistemu sankcionisanja maloljetničkog prestupništva, jer se zbog nepostojanja takve ustanove ova mjera ranije nije izricala.

Odgojnu mjeru upućivanja u Disciplinski centar Sud izriče kada je potrebno odgovarajućim kratkotrajnim mjerama utjecati na osobnost i ponašanje maloljetnog počinitelja kaznenog djela. Maloljetnika, kojem je izrečena mjera, Sud može uputiti u Disciplinski centar na određeni broj sati tokom dana praznika, ali najviše četiri uzastopna dana praznika, na određeni broj sati tokom dana, ali najduže u trajanju do jednog mjeseca i na neprekidni boravak tokom određenog broja dana, ali ne duže od dvadeset dana.

Prijedlogom zakona predviđeno je da Disciplinski centar može sam ili u saradnji s drugim relevantnim institucijama pripremati i realizirati projekte, programe i poduzimati druge aktivnosti u cilju prevencije i smanjenja maloljetničkog prestupništva, kao i angažman maloljetnika na dobrovoljnoj osnovi za vrijeme izvršavanja odgojne mjere na korisnim radovima u Tuzlanskom kantonu koji odgovaraju njihovim godinama života.

Prijedlogom je također predviđeno da nadzor nad zakonitošću rada Disciplinskog centra za maloljetnike u izvršavanju odgojne mjere vrši Ministarstvo pravosuđa i uprave, a nadzor nad obavljanjem ostalih djelatnosti za koje je osnovan Disciplinski centar vrši Ministarstvo za rad i socijalnu politiku Tuzlanskog kantona.

U saradnji s Općinom Tuzla pronađen je prostor u koji će biti smješten Disciplinski centar za maloljetnike, a riječ je o trećoj etaži bivšeg Đačkog doma "Enver Šiljak" u Tuzli. Sredstva za osnivanje i početak rada Centra bit će osigurana iz proračuna Tuzlanskog kantona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: