KJKP GRAS
0

Uskoro novi tramvaji na sarajevskim ulicama

Sarajevo-x.com
Foto: burek.blogger.ba
Foto: burek.blogger.ba
Tramvaji koje je Gradsko saobraćajno preduzeće GVB iz Amsterdama doniralo preduzeću GRAS prevezeni su u Sarajevo, a nakon što se izvrše određena prilagođavanja, bit će uključeni u gradski saobraćaj.

"Prijevoz tramvaja iz Amsterdama izvršen je željeznicom i to osam tramvaja 17. februara, a preostalih osam tramvaja 10. marta. Na vozilima je potrebno izvršiti određena prilagođavanja kao što su način prebacivanja skretnice, sistema naplate, obuka vozača i uposlenika na održavanju vozila, potrebnih probnih vožnji", kazala je za naš portal Meliha Hasanbegović, portparolka GRAS-a.

Prema njenim riječima, trodijelna vozila su izuzetno kvalitetna, proizvedena osamdesetih godina i moći će se koristiti duži niz godina. Opremljena su savremenom opremom kao što su udobna sjedišta, protuklizni pod, digitalna kamera za video nadzor, rukohvati od nehrđajućeg čelika.

"Dakle, riječ je o tehnički kvalitetnim vozilima i vrijednoj donaciji kojom će se omogućiti bolji i komforniji prijevoz tramvajskim saobraćajem", istakla je ona.

Inače, velike zasluge što je GRAS dobio ovu donaciju pripadaju ambasadoru BiH u Holandiji Fuadu Šabeti i uposleniku holandskog GBV-a Narcisu Skeliću koji je porijeklom iz BiH, a nedavno je proglašen za najboljeg vozača u Amsterdamu.

Hasanbegović je dodala kako je preduzeće GRAS provelo i proceduru nabavke 15 novih zglobnih autobusa, 15 rabljenih trolejbusa i pet novih minibusa, čiju isporuku možemo uskoro očekivati.