Za sve generacije
0

Uskoro novi moderni park od 11.000 kvadrata na Dobrinji

Sarajevo-x.com
Naselje Dobrinja, općina Novi Grad, ali i Kanton Sarajevo, uskoro će biti bogatiji za novih 11.000 kvadrata moderne parkovske površine sa raznovrsnim sadržajima.

Rekonstrukcija parka u naselju Dobrinja V, započeta u novembru prošle godine, čiji investitor je Diplomatsko predstavništvo Republike Azerbejdžan u BiH, a izvođač radova preduzeće Park, teče predviđenom dinamikom i u završnoj je fazi.

Izgradnja parka na površini od 11.000 metara kvadratnih, moglo bi se reći i prvog ovakve vrste u našem gradu, realizirana je već više od 90 posto i bez obzira na vremenske uslove i niske temperature trebala bi biti završena u ugovorenom roku, odnosno u narednom mjesecu.

Novi park u naselju Dobrinja V, na površini u blizini kuće Hadžihalilovića i Dobrinjske gimnazije, podrazumijeva izgradnju savremenog i moderno opremljenog parka i površina za odmor i rekreaciju za sve populacije, kako djecu i mlade, tako i za one nešto starije stanovnike ovog naselja, ali i cijelog grada.

Tako će ovaj park za nekoliko sedmica krasiti "agh sakkal" što u prijevodu znači "za bijele brade", odnosno starije osobe, muzički, dječiji i sportski paviljon. Sve zone parka bit će povezane pješačkim stazama, zelene površine bit će ukrašene hortikulturnim sadržajem, ljubitelji sporta imat će na raspolaganju stazu za trčanje dugu gotovo kilometar, zid za sportsko penjanje i stolove za stoni tenis.

S obzirom na to da se novi park prostire na obje obale rijeke Dobrinje, već je završena izgradnja pješačkog mosta, tako da će posjetioci parka moći sigurno i neometano prelaziti s jedne na drugu stranu. Izgrađeni su betonski stubovi i betonska konstrukcija mosta, popločavane su pješačke staze, u toku je gradnja zida za sportsko penjanje, finalizira se izgradnja, odnosno betoniranje, paviljonskih površina i stepeništa. Staza izgrađena u motivu "azerbejdžanskog ćilima" ukrašavat će ovaj park, a u toku je i hortikulturno ukrašavanje parka koji će krasiti oko 70 novih stabala i više 200 sadnica ukrasnog grmlja.

Već su urađene instalacije za videonadzor cjelokupnog parka, tako da će posjetioci, ali i sami rekviziti u parku biti sigurniji.

Predstavnici investitora su, prilikom svakog obilaska gradilišta parka, pozitivno iznenađen dinamikom i količinom radova koji se, bez obzira na niske temperature, hladnoću i snijeg, svakodnevno i bez prestanka odvijaju. Svoje pozitivne ocjene i pohvale vrijednim radnicima, koji izvode radove na terenu, izrazio je i sam ambasador Eldar Hasanov tokom posjete gradilištu u decembru prošle godine.