Važni resori
74

Uskoro nova vlada: Bošnjaci će u Crnoj Gori dobiti čak šest ministarstava

N. V.
Foto: Borba
Foto: Borba
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopćio je sinoć gostujući na Televiziji Pink da je "završeno formiranje Vlade Crne Gore". Nakon toga su crnogorski mediji potvrdili da će u novoj vladi Bošnjaci imati šest ministarstava.
Bošnjačka stranka treba da rukovodi vanjskim poslovima, ministarstvom saobraćaja, ministarstvom rada i socijalnog staranja, ministarstvom energetike i rudarstva, ministarstvom poljoprivrede i ministarstvom dijaspore.

Pregovori o formiranju Vlade traju već više od 20 dana, a informacije koje je saopćio Vučić sinoć su novost, jer su pregovarači do sada uglavnom navodili da nema konačnog dogovora.

On je rekao: "Drago mi je da Bošnjaci imaju šest ministarstava, a Srbi 'šipak', a ima ih 30 posto u Crnoj Gori. Imat će i Hrvati sa 0,9 posto stanovništva i sretan sam zbog toga. Imat će i Albanci, samo Srbi neće to da imaju jer će uvijek da budu 'remetilački faktor'".

Crnogorska Borba saznaje da će novu Vladu Crne Gore sačinjavati Evropa sad, Demokrate i predstavnici manjina, što će činiti većinu od 41 poslanika u Skupštini Crne Gore, premijer će biti Milojko Spajić, dok će njegovi potpredsjednici biti Branko Krvavac, Momo Koprivica, Ervin Ibrahimović i Nik Đeljošaj.

Nova Vlada će imati 22 ministarstva i četiri mjesta potpredsjednika vlade. Evropi sad je pripalo osim premijera i potpredsjednika vlade još devet resora koje će podiejliti sa svojim koalicionim partnerima, Demokrate su dobile osim potpredsjedničkog mjesta još i pet ministarskih funkcija, Bošnjačkoj stranci je pripalo šest ministarstava, albanskim opcijama su pripala dva ministarska mjesta i jedno za HGI.

U prethodnom sazivu je bilo 18 ministarstava od kojih je Bošnjačka stranka imala dva mandata.

Ministri iz prethodne vlade su Ervin Ibrahimović (ministarstvo kapitalnih investicija) i Admir Adrović (prosvjeta). Ibrahimović bi ove godine trebao dobiti čak poziciju ministra vanjskih poslova, odnosno šefa diplomatije Crne Gore.