Sjedište u Banjoj Luci
2

Uskoro nova televizija na čijem čelu se nalazi bivši političar Ivan Begić

S. Š.
Begić se odlučio vratiti medijima
Begić se odlučio vratiti medijima
Bivši član PDP-a i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ivan Begić pokreće novi posao u sferi sedme sile, odnosno medijima, i to kao direktor novog televizijskog kanala "TOK".

Dok će direktor biti Ivan Begić, poslove glavnog i odgovornog urednika obavljat će Milana Dukić.

Novi televizijski kanal nosit će naziv TOK, što, kako je to s nama podijelio Ivan Begić, znači "Tačno, objektivno, ključno".

Begić je po struci građevinski inžinjer ali se, kako kaže, nikada previše nije bavio strukom. Prije političkog angažmana, također je radio u medijima pa je za njega ovo "povratak otpisanih".

"Ja sam neko ko ima dosta iskustva, neko ko vidi da su mediji ispod svakog kriterija, pali na niske grane, od uslova rada, plate, profesionalizma. Odlučio sam se uhvatiti u koštac sa tim stvarima. Odlučio sam napraviti mediji i pokazati svima kako jedan mediji treba imati dozu transparentnosti", govori Begić.

Regulatorna agencija za komunikacije BiH danas je izdala dozvolu za emitovanje i u kojem se, između ostalog, kako nam kaže Begić, jasno vidi ko je vlasnik što često nije slučaj kada su u pitanju televizijski kanali.

Dodaje da često imamo neke imaginarne likove koji su navodno iza nekih TV kanala.

Od danas, odnosno od dana dobijanja dozvole od RAK-a, imaju rok od 90 dana za emitovanjem. Za sada je pokrenut portal preko kojeg žele uvidjeti eventualne greške kako bi sa emitovanjem na TV-u krenuli što spremniji.

Begić nam kaže i da je za prvu fazu rada planirano zapošljavanje desetak radnika, što će se kasnije proširiti. Također, ostvarili su i saradnju sa nekim medijskim kućama i agencijama.

"Naš fokus će biti najbrža moguća informativa - prijenos uživo - da se političari ili ljudi iz javnog života ne bi bunili i govorili 'skratili ste nam izjavu'. Želimo biti tačni, objektivni, ključni (TOK), a to nam u redakciji piše na zidu", dodaje Begić.

Također, radit će i na obrazovnom programu jer smatra da se u našem društvu dosta toga treba pojasniti i približiti građanima. Sarađivat će i sa vatrogasnim jedinicama; vatrogasci će imati kamere na svojim šljemovima i gledatelji će moći vidjeti kako se jedan požar gasi i slično.

Sjedište televizije je u Banjoj Luci, a za sada je uspostavljeno i dopisništvo u Prijedoru.

"TOK TV će zahvaljujući aktuelnom i objektivnom izvještavanju, te praćenju potreba i interesovanja, gledaocima u startu pružiti kvalitet i brze informacije, korištenjem novih tehnologija u medijskom izvještavanju. Sa željom da gledaocima pruži što sveobuhvatniju i što bržu informaciju realizovat ćemo višesatne direktne prenose svih važnih događaja u RS-u (manifestacije, press konferencije, kulturno-umjetnička dešavanja, sportska takmičenja, manifestacije u ruralnim područjima, saopštenja i drugo...) u najvećoj mjeri uživo (gdje bude postojala dovoljno kvalitetna pokrivenost signalom), a tamo gdje se ne bude mogao realizovati program uživo isti će se emitovati odmah po dolasku ekipa sa terena", poručuje rukovodstvo TV kanala.