Sarajevo
0

Uskoro nova istraga na Pravnom fakultetu?

Sarajevo-x.com
Pravni fakultet Sarajevo (Foto: Sarajevo-x.com)
Pravni fakultet Sarajevo (Foto: Sarajevo-x.com)
Federalna televizija ranije je najavila da priča o Pravnom fakultetu neće biti završena presudom vozaču Jasminu Mašiću. Nakon što je predmet preuzela SIPA, FTV saznaje, saslušano je stotinu svjedoka i Kantonalno tužilaštvo Tuzla je spremno za otvaranje istrage u predmetu Pravni fakultet Sarajevo, a očekivati je i nove optužnice.

U centru pažnje istražitelja najviše je odjeljenje u Tuzli, ali istragu će voditi i u Sarajevu, te odjeljenjima Srebrenica, Zenica i Goražde. Među osumnjičenim će, kako FTV saznaje, biti najmanje peterica profesora od kojih su trojica već spominjani u javnosti. Također, pod istragom će se naći i neki tuzlanski ministri, advokati i ugostitelji koji su pomagali u izvršenju krivičnih djela. Osim toga, istražni organi će provjeriti i porijeklo imovine profesora Fuada Saltage, Bajre Golića i Zdravka Lučića, jer postoje indicije da je dio imovine stečen krivičnim djelima. Do sada je saslušano oko stotinu svjedoka, među kojima je i ministar policije Tuzlanskog kantona Sead Omerbegović.

Neki svjedoci su potvrdili da su seksualnim uslugama, novcem ili drugim materijalnim sredstvima plaćali ispite. Predmet istrage također će biti odluka bivšeg dekana Pravnog fakulteta Fuada Saltage kojom je pojedinim profesorima omogućeno da ispituju studente i iz predmeta koje ne predaju, a da s tim predmetni profesori uopće nisu bili upoznati.

Osim toga, bit će provjeravan i način upisa studenata. Naime, postoje indicije da se prilikom upisa na Pravni fakultet nije poštovala odluka osnivača, te da su i na taj način bivši čelnici Pravnog fakulteta pribavili imovinsku korist. Da nije poštovana odluka o upisnoj proceduri utvrdila je i sarajevska kantonalna inspekcija za obrazovanje.