{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uskoro nabavka prve peći za kremiranje

S
19.3.2009. u 20:46
0
15
Uskoro nabavka prve peći za kremiranje
0
Uskoro nabavka prve peći za kremiranje
Preduzeće "Gradska groblja" Visoko uskoro će nabavkom prve ekološke peći omogućiti spaljivanje onima koji su tokom života izrazili želju da budu kremirani, potvrdili su za Sarajevo-x.com iz ovog preduzeća.
Peć za kremiranje bit će dovezena iz SAD-a, a koristi se za spaljivanje opreme korištene pri ekshumaciji i biološkog otpada, ali i za spaljivanje umrlih.

"Prije svega peć se se koristiti za spaljivanje otpada kojeg po zakonu o zaštiti okoliša moramo uništavati. Termo peć prvenstveno je namijenjena u te svrhe, ali može se koristiti i za kremiranje pokojnika", kazao je za naš portal Asmir Hodžić, direktor preduzeća "Gradska groblja" u Visokom.

Prema njegovim riječima, da bi se pokojnik kremirao potrebno je da njegovi srodnici dostave izjavu ovjerene kod notara u kojom izražava svoju želju da nakon smrti bude spaljen.

"Također je potrebna i potvrda psihologa, da se utvrdi da je osoba bila uračunljiva prilikom davanja izjave i nalaz pataloga da smrt nije nastala nasilnim putem. Za spaljivanje je potrebna i potvrda sa suda da se protiv umrlog ne vodi nikakav krivični postupak. Cijena kremiranja će biti 68 konvertibilnih maraka", povrdio je Hodžić.

Do sada u Bosni i Hercegovini nije bilo uslova za kremiranje posmrtnih ostataka pokojnika. Jedino je sarajevsko preduzeće Pokop kremiranje obavljalo u Zagrebu, nakon čega urne sa pepelom budu vraćene u BiH.

Inače, od četiri monoteističke religije jedino katoličanstvo dozvoljava kremiranje mrtavaca. Po islamu, kremiranim osobama ne može se klanjati dženaza, islamski obred koji se izvodi prilikom sahranjivanja umrlog. Pravoslavcima i jevrejima također nije dozvoljeno spaljivanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: