Čapljina
0

Uskoro manifestacija "Pokladni dani 2009."

FENA
Hrvatsko kulturnoumjetničko društvo "Seljačka sloga" Trebižat i ove godine, po 45. put, organizira manifestaciju pod nazivom "Pokladni dani" Trebižat-Čapljina.

Kako je u ime Organizacijskog odbora "Pokaldnih dana" za Fenu kazao Danijel Dodig, dugogodišnja tradicija maškaranja u Trebižatu izravno je utjecala na to da je Čapljina jedini grad iz BiH primljen u Europsku asocijaciju karnevalskih gradova.

Po njegovim riječima, ove godine osim maškara s područja općine Čapljina, taj grad će posjetiti maškare iz Ljubuškog, Gruda i Mostara te iz Republike Hrvatske, odnosno Metkovića i Dubrovnika.

"Pokladni dani svake godine okupljaju sve veći broj sudionika i privlače značajnu pozornost javnosti. Mi pozivamo sve da nam se pridruže u 'Pokladnim danima' kako bi smo zajedno otjerali zimu i najavili dolazak proljeća", kazao je Dodig.

Pokladni dani ove godine započinju u nedjelju, 15. veljače, "Malim maškarama" u sklopu kojih će biti upriličena izložba fotografija i ples pod maskama za djecu.

Program se nastavlja u nedjelju, 22. veljače, "Velikim maškarama" kada će okupljena povorka maškara prošetati od Trebižeta do Čapljine, gdje će na gradskom trgu u 15. sati biti izvršena primopredaja vlasti, podizanje karnevalske zastave kao i optužnice "Marku Krnjevalu".

Zadnjeg dana manifestacije u utorak, 24. veljače, u sklopu "Završnih maškara" bit će upriličen prijem kod načelnika općine Čapljina Smiljana Vidića.

Nakon svečanog prijema maškare će pročitati optužnicu "Marku Krnjevalu", koji će tredicionalno biti okrivljen za sve probleme na području Čapljine, a nakon toga i zapaljen. Ples pod maskama započet će u 20. sati u Domu kulture u Trebižatu, gdje će biti upriličen izbor najboljih maski i dodjela nagrada. Maškare će zabavljati grupe "Dalmatino" i "Zoster".

Pokrovitelj je ovogodišnjih "Pokladnih dana" načelnik općine Smiljan Vidić.