BiH
0

Uskoro "Kodeks za zaštitu ljudskih prava u školama"

FENA
Predstavnici Fondacije za kreativni razvoj i Udruženja za saradnju roditelja i škola u BiH od 10. septembra će započeti distribuciju publikacije “Kodeks za zaštitu ljudskih prava u školama” svim školama u zemlji na korištenje u redovnoj školskoj praksi.

Ta fondacija i udruženje u petak su u Sarajevu organizirali radni sastanak u vezi sa završnim kreiranjem publikacije na kome su se pored predstavnika resornih ministarstava odgovornih za razvoj obrazovnog sistema u BiH okupili i predstavnici organizacija civilnog društva koji rade na unapređenju obrazovanja, kao i predstavnici Delegacije Evropske komisije u BiH i OSCE-a.

Prijedlozi i sugestije sa sastanka bit će uvaženi u kreiranju završnog dokumenta.

Publikacija ima za cilj usklađivanje obrazovnog sistema u BiH u skladu s dobrom praksom obrazovnih sistema zemalja Evropske unije.

Primjena ovog dokumenta u školama u BiH će obezbijediti kvalitetnije obrasce ponašanja i etičkih odnosa među sudionicima obrazovnog sistema u školama te predložiti instrumente zaštite ljudskih prava u školama u oblasti nastave i vannastavnih aktivnosti, zdravoga i sigurnog odgojno-obrazovnog okruženja i demokratskog učešća u školskom životu.

"Publikacija će ponuditi i mehanizme nadgledanja poštivanja ljudskih prava u školama kao i disciplinske mehanizme za osobe koje diskriminiraju ljudska prava u školama", kazao je Feni direktor Fondacije za kreativni razvoj Jesenko Osmanagić dodajući da će se uz distribuciju organizovati i prezentacije publikacije u 32 grada u BiH.

Radni sastanak se provodi u okviru projekta “Zaštita ljudskih prava u školama“, koji ima za cilj da snažnije pokrene reformske procese u oblasti obrazovanja te unaprijedi pozicije učenika, nastavnika i roditelja u obrazovnom procesu.

Projekt direktno doprinosi demokratizaciji obrazovnog sistema, većem poštovanju i zaštiti ljudskih prava u školama te podizanju kvalitete odgojno-obrazovanog sistema u BiH .

Aktivnosti projekta se provode uz finansijsku podršku Delegacije Evropske komisije u BiH i Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u BiH.