BiH
0

Uskoro izvještaj o napretku BiH

FENA
Ono što institucije Bosne i Hercegovine urade na planu ispunjavanja obaveza na evropskom putu do početka oktobra ući će u redovni godišnji izvještaj Evropske komisije o napretku naše zemlje.

U Delegaciji Evropske komisije u BiH nisu mogli govoriti o mogućoj ocjeni koju će dobiti BiH, već podsjećaju da se radi o izvještajima koji se od 2002. rade za zemlje zapadnog Balkana i upućuju se Vijeću EU i Evropskom parlamentu. Izvještaj bi trebalo biti objavljen početkom novembra.

Međutim, prema analizi Centara civilnih inicijativa (CCI) Vijeće ministara BiH još nije realiziralo veliki dio prioriteta iz obaveza koje je pred BiH postavila Evropska komisija, a koji se trebaju realizirati do početka oktobra kada se počinje pisati izvještaj o napretku BiH.

Tako iz CCI-a upozoravaju da Ministarstvo sigurnosti BiH kasni s realizacijom Strategije integralnog upravljanja granicom i Akcionim planom s jasno definiranim nadležnostima za upravljanje granicom, zatim s realizacijom Nacionalne strategije i Akcionog plana za borbu protiv korupcije, Strategijom i Akcionim planom borbe protiv organizirang kriminala te zakonom o zaštiti podataka.

Ministarstvo pravde BiH još nije realiziralo zakon o obligacijama na državnom nivou, dok Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH mora hitno realizirati Strategiju razvoja malih i srednjih preduzeća, zakon o malim i srednjim preduzećima, Strategiju energetskog sektora, te završiti Mapu puta sektora gasa i zakon o sistemu državne pomoći.

Ministarstvo finansija i trezora BiH mora realizirati zakon o bankama, s akcentom na bankarsku superviziju, koji je trebao biti realiziran još 2007., dok Ministarstvo civilnih poslova BiH ne smije više kasniti s realizacijom Sporazuma o ekonomsko-socijalnom vijeću, što je bilo planirano za juni, upozoravaju iz CCI-a.