BiH
0

Uskoro izrada plana za preuzimanje kompletnog zračnog prostora iznad BiH

Klix.ba
Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, Slavko Matanović, posjetio je sjedište Evropske direkcije za kontrolu zračnog prostora (Eurocontrol) i susreo se sa generalnim direktorom ove institucije, Frankom Brennerom.

Tokom sastanka su rezimirani dosadašnji rezultati provedbe BiH Strategije za upravljanje zračnim prostorom, čija je prva faza okončana preuzimanjem kontrole prometa do visine od 9900 metara od strane BHANSA-e. Konstatirano je da je pristup preuzimanja kontrole do te razine primjerno i za drugu fazu ove Strategije, odnosno preuzimanja kontrole i zračnog prostora iznad 9900 m, što će biti daleko veći izazov i odgovornost, s obzirom da se preko 90 posto zračnog prometa odvija upravo na ovoj razini.

Ministar Matanović je upoznao Brennera da je ministarstvo iniciralo formiranje novog saziva Vijeća BHANSA-e koje je potvrdilo Vijeće ministara BiH, te raspisalo konkurs za imenovanje Uprave, koji se privodi kraju. Na ovaj način, BHANSA će dobiti upravu koja će omogućiti da BHANSA preuzme ulogu nositelja aktivnosti u drugoj fazi Strategije, uz svesrdnu političku i stručnu podršku Vijeća ministara BiH i resornog ministarstva.

S tim u svezi, započeta je izrada Akcionog plana preuzimanja gornje razine BiH zračnog prostora, što je i obveza definirana Zaključkom Predstavničkog doma Bosne i Hercegovine.

Brenner je izrazio potpunu podršku izradi i implementaciji Akcionog plana te ponudio podršku Eurocontrol-a u ovom nastojanju. Najavio je posjetu Bosni i Hercegovini početkom sljedeće godine, do kada će Akcioni plan biti usaglašen i prezentiran Predstavničkom domu i bh javnosti.