SIPA
0

Uskoro istraga među profesorima Pravnog fakulteta

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Pripadnici tuzlanskog odjeljenja Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA) i kantonalni tužilac Dijana Milić završili su analizu dokumentacije u vezi sa radom tuzlanskog odjeljenja Pravnog fakulteta Sarajevo i uskoro se očekuje zvanično pokretanje istrage protiv nekoliko profesora, potvrđeno je "Nezavisnim novinama".

SIPA je prije mjesec i po dana iz tuzlanskog odjeljenja Pravnog fakulteta izuzela dva kombija dokumentacije, a nakon uvida u zaplijenjene dokumente utvrđeno je da je oko 300 studentskih dosijea sporno.

"Radi se o zloupotrebama položaja u cilju sticanja dobiti. Najviše spornih dosijea odnosi se na zloupotrebe položaja tadašnjeg dekana Fuada Saltagu", pojasnio je izvor blizak istražiocima.

Istražioci SIPA-e do sada su saslušali oko 20 osoba, a u Kantonalnom tužilaštvu Tuzla je ranije saslušano oko 40 svjedoka koji potvrđuju sumnje u neregularnosti prilikom polaganja ispita.

Prema tvrdnjama svjedoka, kršenje zakona odvijalo su se po usmenom nalogu dekana.

"Studenti bi platili za prolaznu ocjenu, a ako Saltaga nije u dobrim odnosima sa predmetnim profesorima, onda bi sebi dragim profesorima naložio da upišu ocjenu u indeks. Naravno, bez znanja predmetnih profesora", rekao je jedan od svjedoka prilikom saslušanja u SIPA-i.

"Nezavisne novine" pišu da su u postupku protiv Jasmina Mašića, vozača Vlade Tuzlanskog kantona, zbog učešća u korupciji i navođenju studentica i drugih djevojaka na prostituciju i pružanje seksualnih usluga profesorima Pravnog fakulteta, studenti naveli da je javna tajna da ispiti koštaju od 1.000 do 2.000 KM.
Studentice su pod zakletvom izjavile da su za novac ili prolazne ocjene pružale seksualne usluge profesorima Bajri Goliću, Zdravku Lučiću i Sanjinu Omanoviću.

Mašić je u prvostepenom postupku oslobođen krivice za navođenje na prostituciju, ali se tužilac Dijana Milić žalila na tu odluku.

Proces protiv Mašića, koji je nepravosnažno osuđen na godinu dana zatvora zbog prevare studenata, poslužio je za proširivanje istrage o korupciji na Pravnom fakultetu Sarajevo.