Nove prostorije SARTR-a
0

Uskoro gotova sanacija objekta CDA u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Iz sarajevske općine Centar javljaju da je u završnoj fazi izvođenje radova na rekonstrukciji i nadziđivanju objekta CDA u ulici Gabelina 16. Kao što je poznato, u toj zgradi djeluje Sarajevski ratni teatar - SARTR koji će, po okončanju tih radova dobiti oko 150 kvadratnih metara novih prostorija za svoj rad. Projekt finansira Općina Centar koja je iz svog budžeta za 2008. godinu za tu namjenu izdvojila 340.000 KM.

Po pribavljanju potrebne dokumentacije, raspisivanju javnog oglasa i provedenim zakonskim procedurama, zaključeni su ugovori o izvođenju radova sa firmom "N–Kuća" d.o.o. iz Visokog i vršenju stručnog nadzora sa firmom "IDEA" d.o.o. iz Sarajeva. Projekt je uradio Stjepan Roš, redovni profesor na Odsjeku produkt dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Realizacija projekta je počela krajem decembra prošle godine. U dosadašnje toku radova, na postojećem objektu izgrađena je etaža sa metalnom krovnom konstrukcijom i pokrovom. Kako je predviđeno projektom, cijela strana do Gabeline ulice na nadograđenom dijelu će biti ustakljena. U toku je postavljanje fasade kao i unutarnji instalaterski radovi.

Kako nam je kazao tehnički direktor SARTR-a Damir Fazlić, nakon završetka radova teatar će imati nove prostorije za smještaj administrativno-tehničke službe kao i za glumačke probe. Radovi će uskoro biti okončani, tako da će tokom juna osoblje SARTR-a početi sa preseljenjem iz iznajmljenih prostorija u ulici Ćemaluša 1, u nove prostorije. Zahvaljujući podršci Općine Centar, ovaj teatar će konačno riješiti dugogodišnji problem adekvatnog smještaja jer je od svog osnivanja 1992. godine promijenio više adresa. Direktor Fazlić je istakao zadovoljstvo urađenim poslom i saradnjom koju ova teatarska kuća ima sa Općinom Centar i Ministarstvom kulture i sporta Kantona Sarajevo.