Osiguran novac
22

Uskoro četiri stambena objekta za Rome u Goraždu

Piše: E. A.
U goraždanskom naselju Pothranjen počinje gradnja četiri stambene jedinice za pripadnike romske populacije, za što su danas u gradskoj upravi potpisani ugovori vrijedni 227.000 KM.

Sredstva za ove namjene osiguralo je državno ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, a u gradskoj upravi se nadaju da će na ovaj način biti konačno riješen problem neuslovnog smještaja za romsku populaciju u ovom dijelu grada.

"Mi smo prošle godine aplicirali ovaj projekat prema državnom ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice i on je bodovan visokim ocjenama. Dobili smo sredstva u iznosu od 200.000 KM, uradili projekat i izabran je najpovoljniji izvođač. Uvidjeli smo da su potrebna sredstva sa kojima i mi trebamo da sufinansiramo projekat, izradu projektne dokumentacije i nadzor, tako da je naše učešće oko 37.000 KM. Drago mi je da ćemo konačno riješiti ovaj problem romske populacije, s tim da smo im otvoreno rekli da moraju čuvati ove objekte. Obećali su nam i ne želimo da se ovi objekti devastiraju. Znamo da već postoje i učenici iz ove populacije koji pohađaju školu i to nam je bio dadatni motiv da ovo realizujemo, a grad Goražde će biti vlasnik ovih objekata", izjavio je Muhamed Ramović, gradonačelnik Goražda.

Rok za završetak radova je 120 dana, izvođač je firma Kaja Company iz Goražda