BiH
0

Uskoro bratimljenje Madrida i Sarajeva

FENA
Na današnjem prijemu delegacije Grada Madrida kod gradonačelnice Sarajeva Semihe Borovac, izražena je spremnost glavnog grada Kraljevine Španije da se bratimi s glavnim gradom BiH.

Delegaciju je predvodio glavni koordinator za privredu Madrida Ignacio Nino Perez koji je gradonačelnici Sarajeva prenio poziv gradonačelnika Madrida Alberta Ruiz-Gallardóna Jiméneza da krajem marta zvanično posjeti ovaj grad i učestvuje na međunarodnoj konferenciji OECD-a "Kakve politike trebaju da vode gradovi u eri globalizacije? Preispitivanje dosadašnje urbane politike".

Tom prilikom gradonačelnici bi potpisali sporazum o bratimljenju Gradova Sarajeva i Madrida.

Perez je istakao kako je Madrid spreman da pomogne Sarajevu da se kao grad lider u BiH razvija poput Madrida, koji to čini dvostruko brže u odnosu na ostale gradove u Evropi te dodao kako žele doprinijeti turističkom razvitku Sarajeva.

On je naglasio kako će Madrid pronaći modalitete svoga uključivanja u već obećanu finansijsku pomoć Vlade Španije obnovi sarajevske Vijećnice.

Prijemu je prisustvovao i španski ambasador u BiH Jose Maria Castroviejo y Bolivar koji je rekao kako Ambasada snažno podržava inicijativu za bratimljenje Madrida i Sarajeva.

Gradonačelnica Borovac je prihvatila poziv gradonačelnika Jiméneza da posjeti Madrid i istakla kako će joj biti čast da potpiše Sporazum o bratimljenju dva glavna grada te izrazila uvjerenje da će i Gradsko vijeće Grada Sarajeva na isti način prihvatiti inicijativu Madrida.