BiH
0

Uskoro automatsko mjerenje kvaliteta zraka u KS

Sarajevo-x.com
Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Abid Jusić potpisao je danas Ugovor sa direktorom firme "Dvoku Pro“ Vanjom Ćurinom za nabavku i instaliranje informatičke opreme za vršenje monitoringa kvaliteta zraka.

"Uvođenjem automatskog mjerenja kvaliteta zraka olakšaće se vršenje monitoringa, omogućiti pravovremeno poduzimanje mjera u funkciji zdravlja stanovnika te olakšati planiranje vezano za stacioniranje novih izvora emisije polutanata u zrak“, kazao je ministar Jusić.

U Kantonu Sarajevo se od 2000. godine vrši mjerenje kvaliteta zraka. Zavod za javno zdravstvo Kantona svakodnevno na pet mjernih mjesta u Kantonu vrši mjerenje zagađenja zraka sumpor dioksidom i čađi.

Mjerenja se vrše standardnim referentnim metodama koje nisu automatizovane i informatički podržane. Podaci za sumpor dioksid i čađ, koji se sada dobivaju su prosječne vrijednosti za 24 sata i operativni su tek naredni dan. Situacija je promjenljiva u toku dana, pa u uslovima kritičnih vrijednosti za neki polutant nije moguće pravovremeno djelovati i upozoriti građane na nepovoljan uticaj zagađenja zraka na njihovo zdravlje.

Manjkavost ovog modela mjerenja je nedostatak posebno važnih indikatora zagađenja u urbanim sredinama, koji imaju teže posljedice za ljudsko zdravlje, a to su azotni oksidi, ugljen monoksid, ozon, teški metali i ostali mikropolutanti.

Planirano je da nove stanice budu uvezane sa postojećim automatskim stanicama Federalanog hidrometerološkog zavoda, kao i sa jednom polumobilnom stanicom, koja je donacija Pokrajne Koruške (Republika Austrija), čija će se doprema izvršiti 07. januara 2008.godine, navodi se u saopćenju iz Press službe Kantona Sarajevo.

Za nabavku i instaliranje dvije mobilne automatske stanice za monitoring kvaliteta zraka, kao i za pripremu terena, nabavku i instaliranje opreme, održavanje sistema, operativne troškove, troškove električne energije i telefona, Ministarstvo prostornog uređenja izdvojilo je 378.348, 00 KM, a rok za realizaciju je tri mjeseca.