Od 1970.
17

Uskoro analiza o utjecaju Srbije i Hrvatske na političke procese u BiH

FENA
Foto: Fena
Foto: Fena
Predstavnici akademske zajednice iz BiH okupili su se u Sarajevu na skupu nazvanom 'Utjecaji Srbije i Hrvatske na političke procese u BiH od 1970-ih', kao dio projekta koji se realizira u okviru Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Namjera je ispitati kako se od početka 1970-ih do danas, odvijao utjecaj Srbije i Hrvatske na političke procese u Bosni i Hercegovini i kako se mijenjao stav rukovodstva Bosne i Hercegovine prema tome.

"Ideja je da kao dio akademske zajednice analiziramo i iznesemo na površinu činjenice i naše razumijevanje tih utjecaja. Nadam se da će iz te naše diskusije imati mogućnost da nešto nauče i oni koji doista kreiraju suvremene politike u BiH, ali i oni prema Bosni i Hercegovini", kazao je historičar Husnija Kamberović.

Ističe da sudionici tog skupa, iako govore iz bh. perspektive 'imaju dobar uvid šta se to dešava na političkoj sceni u Srbiji i Hrvatskoj i koji su korijeni tih utjecaja'.

Draga Božinović iz Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji na otvaranju je istakla da je cilj projekta, koji se realizira uz podršku Njemačke vlade, da doprinese regionalnoj normalizaciji i modernizaciji te izgradnji kulture sjećanja baziranoj na stvarnim činjenicama. To će, kazala je, motivirati mlade ljude da u svojim sredinama rade na pomirenju i modernizaciji društava odnosno država nastalih na tlu bivše Jugoslavije.

Projekt, u okviru Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, nastojat će, osvijetliti bivšu Jugoslaviju sa svih aspekata (politički, kulturni, ekonomski...). Prigodni skupovi bit će organizirani u svim državama bivše Jugoslavije, prvenstveno za studente historije i društvenih nauka.

Dvodnevni skup na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu koncipiran je u tri panela od 1970-ih do 1990-ih; od 1990-ih do 2000. godine; a treći panel bavit će se periodom od 2000. do 2019. godine. Osim politološko-historijskih, skup u dva dana nudi i sociološki, filozofski uvid u razvoj tih događaja.