{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uskoro Akcioni plan za članstvo u NATO

S
29.5.2009. u 17:57
0
0
Uskoro Akcioni plan za članstvo u NATO
0
Uskoro Akcioni plan za članstvo u NATO
Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj informisao je danas generalnog direktora Glavnog sekretarijata Savjeta EU za spoljne i političko-vojne poslove Roberta Coopera da BiH planira da preda Akcioni plan za punopravno članstvo u NATO.
Alkalaj je naglasio da će članstvo BiH u NATO-u doprinijeti većoj stabilnosti i sigurnosti u regionu.

U saopštenju Ministarstva inostranih poslova BiH navodi se da je Alkalaj upoznao Coopera o napretku koji je postignut na ispunjavanju pet ciljeva i dva uslova, koje je pred BiH postavio Savjet za provođenje mira.

Tokom susreta je naglašeno da je za BiH jako važno da se OHR što prije transformiše u Kancelariju specijalnog predstavnika EU da bi mogla predati zahtjev za članstvo u EU.

Alkalaj je naglasio da je jedan od najvećih prioriteta spoljne politike BiH liberalizacija viznog režima, te, s tim u vezi, istakao da vlasti u BiH ulažu velike napore kako bi se ispunili svi uslovi postavljeni u Mapi puta.

Ministar inostranih poslova BiH upoznao je Coopera da će početkom jula krenuti izadavanje biometriskih pasoša i upoznao ga o kandidaturi BiH za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti za period od 2010. do 2011. godine.

Alkalaj se zahvalio Cooperu na posjeti BiH i iskoristio priliku da ga upozna sa aktuelnom političkom situacijom u zemlji, kao i reformama koje se sprovode u cilju približavanja evroatlanstkim integracijama.

Cooper je rekao da je njegova posjeta, kao i posjeta visokog predstavnika za spoljnu politiku Javiera Solane, jedan od pokazatelja posvećenosti i podrške koju je EU spremna pružiti BiH na putu ka Uniji.

On je istakao da shvata značaj pitanja liberalizacije viznog režima za građane BiH i naglasio da se moraju uložiti svi napori da bi se što prije ispunili svi uslovi iz Mape puta, kako BiH ne bi zaostajala za ostalim zemljama iz regiona.

Cooper je rekao da su ustavne promjene veoma bitne za BiH, te izrazio nadu da će političke strukture u BiH uskoro pronaći potreban kompromis.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: