{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usklađivanje Krivičnog zakona BiH s odredbama konvencija o borbi protiv terorizma

F
15.6.2007. u 13:40
0
0
Usklađivanje Krivičnog zakona BiH s odredbama konvencija o borbi protiv terorizma
0
Usklađivanje Krivičnog zakona BiH s odredbama konvencija o borbi protiv terorizma
Bosna i Hercegovina će u narednom periodu morati uskladiti odredbe Kaznenog zakona sa 16 međunarodnih konvencija koje se odnose na borbu protiv terorizma, zaključak je trodnevnog savjetovanja koje je u Sarajevu organiziralo Ministarstvo sigurnosti BiH.
Na skupu pod nazivom "Implementacija međunarodnih instrumenata i međunarodne saradnje u borbi protiv terorizma" o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH razgovarali su predstavnici relevatnih bh. institucija i međunarodnih organizacija.

Iako su krivična djela terorizma definirana odredbama ovog zakona, potrebno je načiniti određene izmjene i dopune koje se odnose na Glavu 17 Krivičnog zakona BiH.

Kako je izjavio predstavnik UN-ovog Ureda za borbu protiv narkotika i kriminala Stefano Betti, odredbe ovog zakona treba uskladiti s nizom novih konvencija koje je međunarodna zajednica donijela 2005. godine.

Osim Konvencije Vijeća Evrope o prevenciji terorizma i Okvirne odluke Vijeća Evropske unije o borbi protiv terorizma, potrebno je u zakon uključiti i odredbe konvencija o suzbijanju nuklearnog terorizma i njegovog finansiranja.

Također, značajna je i konvencija koja se odnosi na suzbijanje pripremnih aktivnosti koje se odnose na regrutaciju i obuku za obavljanje terorističkih aktivnosti.

Betti ističe da će zemlje članice Konvencije uključivanjem novih odredbi u svoje krivične zakone poboljšati međusobnu saradnju u oblasti krivičnih pitanja.

Kako je rečeno, usklađivanjem Krivičnog zakona BiH u ovoj oblasti nastoji se napraviti pravni okvir koji će domaćim organima vlasti omogućiti djelotvorniju borbu protiv terorizma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: