BiH
0

Uskladiti martovske invalidnine za RVI s povećanjima plaća

FENA
Udruženje invalidnih i hendikepiranih osoba u BiH još jednom upozorava Vladu Federacije da martovske invalidnine za ratne vojne invalide uskladi s povećanjima prosječnih plaća od 1. januara 2005. godine, s obzirom na to da od tog datuma invalidnine za ratne vojne invalide nisu povećavane.

Udruženje ukazuje da novca za povećanje invalidnina ima jer je svim ratnim vojnim invalidima od 20 do 60 posto koji nisu zaposleni prestala isplata lične invalidnine iz budžeta Federacije BiH i oni sada primaju novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti kao demobilizirani borci iz budžeta kantona.

U saopćenju ovog udruženja se navodi da je Vlada prešutjela da je na ovakav način ostvarila uštedu te da ima prostora da udovolji njihovim zahtjevima.

"Upozoravamo Vladu Federacije da im mi nismo odbranili državu da se oni ovako odnose prema narodu, a posebno prema nama. Nadamo se da će se Vlada urazumiti i da početkom marta nećemo tražiti pravdu protestima na ulicama jer je invalidima dosta", navodi se u saopćenju i dodaje da se invalidnine koje oni primaju prava uvreda jer invalidnina za ratnog vojnog invalida sa 60 posto iznosi 124, a sa 70 posto invaliditeta 230 KM.

Udruženje poziva sve političke stranke koje participiraju u Vladi Federacije da javno iznesu svoj stav prema njihovom zahtjevu za povećanje invalidnina te da pokušaju urazumiti premijera Nedžada Brankovića i ministra Zahida Crnkića.

"Nadamo se da će Vlada Federacije udovoljiti našim zahtjevima i da ćemo izbjeći vrelo proljeće, ali isto tako čvrsto stojimo na stavu da ćemo istrajati u našim zahtjevima", navodi se u saopćenju Udruženja invalidnih i hendikepiranih osoba u BiH.