BiH
0

Uskladiti cijene ishrane i smještaja studenata

FENA
Predsjedavajući Zajednice Studentskih centara FBiH Emir Kadrić najavio je da bi krajem mjeseca sa svim sudionicima u sufinansiranju ishrane i smještaja studenata trebalo da bude potpisan sporazum koji bi regulirao automatsko usklađivanje cijena smještaja i ishrane studenata u studentskim domovima.

On je upozorio da bi u protivnom u narednoj akademskoj godini moglo biti dovedeno u pitanje pružanje usluga studentima u studentskim domovima.

Kadrić je svjestan da bi u tome najviše bili oštećeni studenti, ali je u izjavi za Fenu kazao da ih na taj potez prisiljava konstantno povećanje cijena robe i usluga na tržištu.

Stoga je apelirao na sve sudionike u sufinansiranju ishrane i smještaja studenata smještenih u studentskim domovima da iskažu razumijevanje, te naglasio da posebno očekuje podršku resorne federalne ministrice Melihe Alić u rješavanju tog pitanja.

Radi se o dokumentu koji bi regulirao automatsko usklađivanje cijena smještaja i ishrane studenata u studentskim domovima svakih šest mjeseci na osnovu zvaničnih podataka federalnog Zavoda za statistiku o indeksima rasta cijena energenata, sirovina i ostalog što ulazi u usluge studentskih centara.

Taj sporazum trebalo bi da potpiše resorno federalno i kantonalna ministarstva, Distrikt Brčko, univerziteti u FBiH i asocijacije studenata, a Kadrić je istaknuo da će se do 20. juna čekati na eventualne primjedbe na taj sporazum.

Inače, konkurs za prijem studenata Univerziteta u Sarajevu u studentske domove u Sarajevu u akademskoj 2008./2009. godini objavljen je danas zajedno s konkursom Univerziteta u Sarajevu za prijem brucoša u novu akademsku godinu i bit će otvoren 30 dana.

Kadrić, koji je i direktor Studentskog centra Sarajevo, kazao je da se ove godine, nakon što je uveden i drugi obrok, očekuje veći odziv studenata.

Prednost pri upisu i ove godine će biti redovnost i uspjeh studenata, a među kriterijima je i socijalni status studenata, izbjeglički status, sudjelovanje u oružanim snagama, uspjesi na takmičenju.

Kantoni će, nakon što potpisom potvrde broj studenata koji ispunjavaju kriterije, već u septembru imati podatke i moći planirati sredstva za tu namjenu za narednu budžetsku godinu. Direktor Kadrić kaže da je to važno da bi bile na vrijeme izmirene obaveze kantona prema studentskom centru.

Studentski centar Sarajevo u dva doma raspolaže s 1.850 kreveta. Od ukupnog broja raspoloživih smještajnih kapaciteta pravo na smještaj u studentske domove u Sarajevu ima 1.800 bh. i 50 stranih državljana.