BiH
0

USK: Sankcije za dvojicu rukovodećih službenika policije

FENA
Povodom potpisivanja peticije za iščlanjenje uposlenih u MUP-u USK-a iz Sindikata, danas je održana vanredna sjednica Centralnog odbora Unije samostalnih sindikata policije FBiH i konferencija za novinare u Bihaću.

Peticija je ocijenjena kao nezakonit čin kojim je izvršen pritisak i mobing na uposlene u Kantonalnom MUP-u da napuste Sindikat u momentu kada su ostvarili najveća sindikalna prava.

Ukoliko se utvrdi odgovornost, protiv dvojice rukovodećih službenika MUP-a USK-a, koji su inicirali potpisivanje peticije bit će poduzete disciplinske sankcije ili pokrenuta krivična odgovornost, istaknuto je danas na pres-konferenciji.

"Potpisivanje peticije za iščlanjenje iz Sindikata policije je projekt koji nije osmišljen u USK-u već uvezen izvan Kantona", istakao je predsjednik Unije samostalnih sindikata policije FBiH Hamdo Melez, dodajući da će se problem pokušati riješiti unutar MUP-a USK-a, a ukoliko to ne bude moguće tražit će se pomoć nadležnih na višim nivoima.

S nastalom situacijom u Sindikatu policije USK-a upoznati su: komesar Misije Evropske policije u BiH, nadležni u MUP-u i Vladi USK-a.