BiH
1

USK: Promjene na čelu skupštinskih komisija izazvale burnu raspravu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o izboru predsjednika, zamjenika predsjednika i članova stalnih i povremenih radnih tijela Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK), na današnjem skupštinskom zasjedanju izazvao je burnu raspravu.

Umjesto dosadašnjeg predsjednika skupštinske Komisije za izbor i imenovanje Seada Kadića (SDA), ovom odlukom, među ostalim, predviđeno je da se na to mjesto imenuje Nermin Bećirbegović (SBB), a na mjesto zamjenika predsjednika, umjesto Ekrema Prošića (SDP), Zorica Dellamea Redžić (SDP).

Na takav prijedlog reagirali su poslanici Stranke demokratske akcije (SDA), koji su ustvrdili da je odluka donesena nezakonito, da je povrijeđen Poslovnik o radu Skupštine USK-a te da je pozadina svega toga, imenovanje Nezavisnog odbora za izbor policijskog komesara, koji će odgovarati vladajućoj većini u Skupštini.

Nakon pauze, ovaj prijedlog odluke ipak je prihvaćen većinom glasova. Poslanici su danas usvojili i Prijedlog zakona o korištenju, upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrada. U toku je rasprava o Nacrtu zakona o obrazovanju odraslih.

Na dnevnom redu današnje sjednice bio je i izvještaj o radu Vlade USK-a za prošlu godinu te izvještaji svih osam domova zdravlja u tamošnjim općinama.