BiH
3

USK: Potpisan sporazum za zapošljavanje demobilisanih boraca

FENA
Hamdija Abdić
Hamdija Abdić
Predsjednik Saveza branilaca Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdija Abdić i direktor kantonalne Službe za zapošljavanje Mesud Mešić danas su u Bihaću potpisali sporazum o saradnji, koji ima za cilj provođenje aktivnih politika zapošljavanja demobilisanih boraca i njihove djece u narednoj godini.

Potreba se ukazala, kako je rečeno, zbog teške situacije u cijeloj zemlji, gdje je veliki broj nezaposlenih, među kojima su najbrojniji demobilisani borci. Ovim sporazumom poslodavci, koji budu zapošljavali ovu kategoriju stanovništva, moći će ostvariti određene poticaje.

"Ja se iskreno nadam da će ovaj današnji čin potpisivanja biti prvi korak u ostvarivanju našeg zajedničkog cilja, a to jeste značajnijeg iskoraka kada je u pitanju zapošljavanje navedene kategorije, kroz poticajna sredstva koja će nam biti na raspolaganju iduće i narednih godina, a koja će biti implementirana preko Službe za zapošljavanje USK-a ", kazao je novinarima Sanel Mahić u ime Službe za zapošljavanje USK-a.

Predsjednik Saveza Abdić kazao je da je Savez branilaca USK-a inicijator ovog potpisivanja, te da u Savezu očekuju da iskoriste sredstva koja im se nude za zapošljavanje demobiliziranih boraca, te da budu posrednici u svemu tome.

"Formirali smo dvije zadruge, jedna je zadruga za poljoprivrednu djelatnost, a jedna za obrtničku djelatnost", precizirao je Abdić.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Kenan Rešo i direktor Jedinice za implementaciju projekata socio-ekonomske podrške, obuke i prezapošljavanja Federalnog ministarstva rada i socijalne politike Amrudin Nurak.

"U konačnici očekujemo formiranje nečega što bi se u najširem smislu moglo reći - socijalno poduzeće, koje bi za cilj imalo okupljanje i jačanje kapaciteta demobiliziranih boraca kada je u pitanju sticanje novih vještina i kada je u pitanju puna pomoć prilikom organizacije jednog takvog poduzeća", kazao je direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Kenan Rešo.

Smatra da će biti vrlo korisno da Federalni zavod kroz svoje mjere potakne osnivanje takve vrste poduzeća i dodaje da će Zavod sasvim sigurno biti partner u narednom periodu i ovom poduzeću i svim privrednim subjektima, koji budu aplicirali na njihove programe.

U Savezu branilaca USK-a naglasili su da u ovim aktivnostima imaju podršku Grada Bihaća, te dodali da to očekuju i od nove kantonalne vlasti, kada bude formirana.