BiH
0

USK: Održana manifestacija "Dani polja kukuruza"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Poljoprivredni zavod Unsko-sanskog kantona (USK) organizirao je danas u Bihaću tradicionalnu manifestaciju "Dani polja kukuruza", kojoj su prisustvovali brojni poljoprivredni proizvođači, ali i eksperti iz naše i zemalja iz okruženja.
Inače, Zavod već godinama educira tamošnje poljoprivrednike o uspješnijoj proizvodnji, pa je danas posjećena i ogledna parcela na lokalitetu Golubić, gdje je zasijano oko 50 vrsta hibrida, u čiji su se kvalitet i prinose mogli uvjeriti na licu mjesta. Uz to, pokazali su se i otpornim na sušu, što je posebno zainteresiralo poljoprivredne proizvođače.

Zahvaljujući savjetima stručnjaka na ovom polju ostvaren je značajan urod i uspjeli su se povećati prinosi, što je upravo i cilj ove manifestacije.

"Još jednom se pokazalo da nauka, agrotehnika, sjemenski materijal i nove tehnologije značajno ublažavaju efekte suše", istakla je v.d. direktorice Poljoprivrednog zavoda USK-a Rasima Bobić, a s njom se složio i kantonalni ministar poljoprivrede Amir Džajić.

"Namjera organizacije ovakvih manifestacija upravo je u tome da što više poljoprivrednih proizvođača usvoji i primjeni neke od mjera koje su se u ovogodišnjoj suši pokazale djelotvornima", dodao je Džajić.