Politička trgovina
58

USK: Nakon prelaska iz SDP-a u DF, Amir Murić imenovan za direktora Doma zdravlja Cazin

Piše: M. Ć.
Amir Murić (Foto: Klix.ba)
Amir Murić (Foto: Klix.ba)
Amir Murić, donedavni poslanik SDP-a u Skupštini USK, koji je prije nekoliko dana obznanio svoj prelazak u DF, imenovan je za v.d. direktora Doma zdravlja Cazin.

Nakon što je direktoru Doma zdravlja Cazin Murisu Halkiću istekao mandat, za v.d. direktora ove institucije izabran je Amir Murić, poslanik u Skupštini USK, Njegovo ime se posljednjih dana često spominjalo u medijima.

Naime, Murića je Glavni odbor SDP-a BiH 1. aprila isključio iz stranke zato što je u Skupštini USK glasao mimo odluka organa stranke te se iz opozicije, u kojoj se SDP trenutno nalazi u Unsko-sanskom kantonu, priklonio vladajućoj koaliciji, koju čine SDA, SBB, DF i Laburistička stranka.

Nakon izbacivanja iz SDP-a, Murić je obznanio pristupanje DF-u i klubu ove stranke u Skupštini USK.

Dom zdravlja Cazin (Foto: Klix.ba)
Dom zdravlja Cazin (Foto: Klix.ba)

U javnosti se već duže vrijeme spekulisalo zbog čega se Murić priklonio vladajućoj koaliciji, a iz opozicije su tvrdili da je u pitanju politička trgovina. Iako se nije oglašavao na takve teze, u izjavi za RTV USK Murić je negirao da su u pitanju lični interesi. Kazao je da je imenovanje proteklo redovnom procedurom, da je ranijem direktoru istekao mandat te da je na prijedlog Upravnog odbora Doma zdravlja Cazin postavljen na trenutnu poziciju.

"Moja namjera je bila da se kad-tad kandidiram za rukovođenje jednom od zdravstvenih ustanova zato što smatram da sam kroz svoju edukaciju za to stekao potpune uslove. To što se 'poklopilo' ovo sada u Domu zdravlja Cazin, to je sreća. Ali, eto neka me i za to optužuju", rekao je Murić.

Objasnio je i zašto je glasao mimo organa SDP-a, što ga je koštalo isključenjem iz stranke.

"SDP je ušao u taj projekat. U međuvremenu, povukao se iz meni nepoznatih razloga i preko noći se želio 'izvući' iz većine koju su napravili u šestom mjesecu prošle godine. Ja sam imao dogovor sa ljudima istih stavova i pogleda i ostao sam zajedno sa njima", istakao je.

Inače, Amir Murić je na posljednjim izborima bio nosilac liste SDP-a za Skupštinu USK, a u mandatu prije toga obnašao je poziciju ministra zdravstva USK.