Nezadovoljni primanjima
0

USK: Ljekari pooštravaju štrajk, traže pregovore

FENA
Simbolično u pet do dvanaest, danas je u krugu Kantonalne bolnice u Bihaću, održano protestno okupljanje ljekara iz svih zdravstvenih ustanova sa područja Unsko-sanskog kantona (USK), koji su već drugu sedmicu u štrajku.

Još jednom je ukazano na njihov težak položaj, te nedovoljna primanja. Od svojih zahtjeva, prije svega za povećanje plata za ljekare opće prakse u visini od 1.500 KM, a za specijaliste u visini 2.000 maraka, kažu neće odustati.

Predsjednik Strukovnog sindikata ljekara USK-a, dr. Nedim Kurtagić istakao je da je Upravni odbor Sindikata donio odluku o poošaprilu mjera generalnog štrajka, te da će se primati samo hitni slučajevi. Dodao je da je donesena odluka da ukoliko se u roku od osam dana ne formira pregovarački tim Vlade kantona radi početka pregovora, Sindikat će tražiti smjenu resornog ministra, dr. Amira Murića.

Ministar Murić kazao je u izjavi medijima da je još jučer uputio prijedlog za pregovarački tim, koji će do iduće sedmice imenovati Vlada ili premijer kantona, nakon čega će početi pregovori.

Ministar smatra da je u dosadašnjim razgovorima i pregovorima, najveći problem bio predsjednik Sindikata Kurtagić, te predlaže Sindikatu da izaberu drugogog predstavnika za pregovore, pa će lakše doći do rješenja.

  • Prema informacijama sa terena, najveći broj ljekara u zdravstvenim ustanovama radi i do sada nisam imao ozbiljnijih pritužbi od građana, istakao je ministar Murić.