BiH
0

USK: Imenovani vršioci dužnosti na mjesta smijenjenih SDA ministara

FENA
Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) na danas održanoj sjednici u Bihaću imenovala je vršioce dužnosti za četiri ministarska resora, koja su pripadala Stranci demokratske akcije (SDA).

Podsjetimo, ova odluka uslijedila je nakon što je premijer USK-a Hamdija Lipovača u petak, smijenio SDA ministre: Emdžada Galijaševića (poljoprivreda), Hasu Hajrulahovića (privreda), Sanela Mahića (financije) i Ahmeta Egrlića (pitanja boraca i RVI-a), koji danas nisu prisustvovali sjednici Vlade.

Premijer Lipovača privremeno će obavljati poslove i ministra privrede, ministar unutarnjih poslova Šefik Smlatić vodit će i borački resor, dok su prethodno data ovlaštenja vladinim državnim službenicima Elvisu Beganoviću i Rasimi Bobić za oblast finansija i poljoprivrede.

  • Bila mi je čast sarađivati s bivšim ministrima, jer je Vlada u tom sastavu radila bolje nego sve prethodne, kazao je nakon sjednice Lipovača dodajući da je situacija, nažalost, takva da se moralo ići u kadrovske promjene.

Ministri su danas, između ostalog, usvojili i odluku o pokretanju postupka izrade Prostornog plana USK-a za period od 2012. do 2013. godine, te prijedloge odluka o usvajanju utroška sredstava grantova Ministarstva obrazovanja, uključujući i onaj za pomoć studentima i đacima slabijeg imovnog stanja, te o pokretanju procedure za dodjelu stipendija.