Svečanost u Mostaru
144

Usavršavanje kadrova: SIPA bogatija za deset mladih inspektora

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
U Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u Mostaru uz prigodnu svečanost danas je čin mlađeg inspektora promovisano deset kadeta Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji su položili zakletvu da će biti dostojni čuvati sigurnosti.

Direktor Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Marko Vujović rekao je da je ova generacija pokazala iznimno visoke rezultate.

"Njihov posao je jako složan i zahtjevan. Izabrali su ovaj častan poziv i oni će uvijek biti na strani pravde i zakona, a zalagat će se da doprinesu sigurnosnom sustavu BiH", rekao je Vujović. Uz čestitke na ostvarenim rezultatima je naglasio da i dalje moraju raditi na svojoj izobrazbi jer ovim činom nije stala njihova edukacija.

Zamjenik direktora SIPA-e Zoran Galić je naglasio da samo značajnim ulaganjem u materijalno-tehničku opremljenost, infrastrukturu, stručno usavršavanje i ovakve temeljne obuke policijske agencije, BiH može ići u korak s primjenom najmodernijih praksi koje dolaze iz zemalja Evropske unije.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Ivica Bošnjak, je naglasio kako je ovo važan dan za sigurnosni sistem Bosne i Hercegovine, ali i životna šansa za mlade kadete, koji su stekli znanja i vještine za najizazovnije poslove.

Naglasio je BiH ima cijeli niz ograničavajućih faktora, u pogledu kadrovske popunjenosti, tehnologija, formalno-pravnih zapreka, te budžetskih sredstava, ali da se pored svih slabosti sistema, bh. policijske agencije dobro nose sa svim oblicima kriminalitete, a stanje sigurnosti je zadovoljavajuće zahvaljujući kadrovima.

Obuka je trajala 29 sedmica kroz 879 nastavnih sati, a bila je podijeljena na teorijsku nastavu s praktičnim vježbama, stručno-operativnu obuku te situacijsku nastavu s polaganjem završnog ispita.

Inače, opći uspjeh ove 15. generacije je odličan, a Nastavničko vijeće Agencije kadetkinjom generacije proglasilo je Emu Vrdoljak koja je uime kolega izrazila nadu da će biti dostojni čuvari sigurnosti u najuglednijoj policijskoj agenciji u BiH.