Sud BiH
0

Ušanović i Kureš moraju vratiti 330.000 KM

Sarajevo-x.com
Sa izricanja presude Ušanoviću i Kurešu
Sa izricanja presude Ušanoviću i Kurešu
Munib Ušanović i Miodrag Kureš osim što su presudom Suda BiH osuđeni na po pet godina zatvora morat će vratitit i 330.000 maraka koje su pribavili zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, saopćeno je iz Suda BiH.

Ušanoviću i Kurešu su izrečene i zabrane obavljanja rukovodnih dužnosti sa ovlaštenjima upravljanja i raspolaganja novčanim sredstvima i imovinom u trajanju od pet godina od pravosnažnosti presude.

Generalni sekretar Fudbalskog saveza BiH Munib Ušanović i sekretar za finansije i marketing Miodrag Kureš oglašeni su krivima po tačkama optužnice za krivična djela porezne utaje i zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Sud je, pak, optužene oslobodio optužbi da su od 1. januara 2001. do 30. septembra 2006. godine, u namjeri da NS BiH izbjegne plaćanje poreza izvršili isplate plaća i odobrili isplate na ime nagrada i premija sportistima. Optuženi su oslobođeni i optužbi da su u namjeri da izbjegnu plaćanje poreza vršili isplate po osnovu ugovora o djelu, privremenih i povremenih poslova i drugih dodatnih primanja, te isplate na ime pomoći za vjerske i novogodišnje praznike.

Također, Tužilaštvo BiH nije dokazalo, te su Ušanović i Kureš oslobođeni optužbi da u navedenom periodu nisu obračunali, iskazali, prijavili, niti uplatili doprinose za penzijsko – invalidsko osiguranje, za zdravstvo, za nezaposlene i porez na elementarne nepogode.