BiH
0

USAID u BiH dodjeljuje novac za projekte u oblasti dječije zaštite

FENA
Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) dodijelit će trima lokalnim nevladinim organizacijama novac za projekte u oblasti dječije zaštite koji će se u sljedećih godinu dana provoditi u Mostaru, Doboju i Zenici.

Svečanost potpisivanja ugovora, kojoj će prisustvovati i direktorica Misije USAID-a u BiH Jane Nandy, bit će održana 2. augusta u Sarajevu, saopćeno je iz USAID-a.

Grantovi domaćim nevladinim organizacijama od 71.000 američkih dolara dio su USAID-ovog projekta Promocija i razvoj alternativnih oblika zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja u BiH, koji implementira Save the Children Velika Britanija.

Projekti koje će u partnerstvu s nadležnim centrima za socijalni rad, implementirati NVO Altruist u Mostaru, Asocijacija prosperiteta u Zenici i NVO ToPeer u Doboju, namijenjeni su poboljšanju položaja osjetljivih kategorija djece, posebno djece kod koje postoji rizik od razdvajanja od bioloških porodica.

Cilj projekta Promocija i razvoj alternativnih oblika zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja u BiH jeste da se smanji broj djece bez roditeljskog staranja koja borave u institucijama.