BiH
4

USAID projekt uručio novinarske nagrade, otvoren novi konkurs

FENA
Projekt jačanja institucija vlasti i procesa u Bosni i Hercegovini USAlD-a (SGIP) danas je proglasio pobjednike novinarske nagrade o temi udomiteljstva i otvorio novi konkurs za najbolju novinarsku priču iz oblasti odnosa prema okolišu.

Za novinarske radove o temi udomiteljstva, prvu nagradu i iznos od 2.500 KM osvojio je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) člankom „Visoka cijena udomiteljstva". Drugu nagradu i iznos od 1.500 konvertibilnih maraka osvojio je novinar Alem Dedić iz sedmičnog lista „Novo vrijeme" sa člankom „Da kuća bude dom". Za plasman na treće mjesto priznanje Projekta SGIP dobio je novinar Mirsad Bajtarević s BH radija 1.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber, koji je prisustvovao proglašenju pobjednika, ukazao je na važnost izrade dokumenta Javna politika udomiteljstva u FBiH, posebno imajući u vidu da je ta oblast u podijeljenoj nadležnosti između FBiH i kantona.

Čamber je također naglasio da je uz saglasnost za navedeni dokument od kantona bila potrebna i podrška javnosti i medija, navodeći da su novinari bili važan korektiv i pri izradi zakona o udomiteljstvu.

Projekt SGIP pozvao je danas novinare iz cijele BiH i iz svih medija da kandidiraju najbolje istraživačke priče o tome kako kreiranje zakona o zaštiti okoliša Federacije BiH može najbolje utjecati na očuvanje životne sredine. I ovaj put je prva nagrada od 2.500, a druga 1.500 KM.

"Članak CIN-a pomogao je u izradi Nacrta javne politike o udomiteljstvu. Sada nam je želja pomoći Federalnom ministarstvu turizma i okoliša da uz sudjelovanje javnosti dođe do što boljeg teksta zakona o zaštiti okoliša. Nedavne poplave najbolje su nam pokazale kakve mogu biti posljedice odnosa prema životnoj sredini. Vjerujemo da bolja legislativa može pomoći u učinkovitijem reguliranju ove oblasti, kako bi nas u budućnosti priroda što manje kažnjavala", rekao je Christian Haupt, direktor Projekta jačanja institucija vlasti i procesa u BiH (SGIP).

Ocjenjivački žiri će u obzir uzeti prijavljene novinarske radove o zaštiti okoliša objavljene od 15. juna do 26. oktobra 2014. godine.

Navedeni Nacrt zakona o zaštiti okoliša Federacije BiH odobren je u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, a nakon prihvatanja u Domu naroda bit će upućen u javnu raspravu.