Smanjenje troškova
11

USAID pokrenuo projekt E-Uprave u BiH vrijedan 10,9 miliona dolara

M. G.
Kao podrška transparentnosti i smanjenju korupcije u ciljanim procesima koji se vode pred nadležnim organima, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pokrenula je danas petogodišnji projekat E-uprava u BiH, vrijedan 10,9 miliona dolara.

Američki ambasador u BiH, Eric Nelson, izjavio je da će USAID i nadležne vlasti u BiH koristiti informacijske tehnologije kako bi se "značajno smanjila količina vremena i troškova u javnim uslugama te povećao kvalitet i transparentnost brojnih državnih funkcija".

"Trenutno građani BiH moraju čekati u redu na šalterima kako bi dobili rodni ili vjenčani list, zamijenili vozačku dozvolu ili produžili registraciju automobila. U nekim slučajevima moraju putovati i u drugi entitet kako bi preuzeli svoje dokumente. Firme i dalje troše resurse na izdavanje ugovora, javnih tendera i plaćanje mnoštva papira. Ne mogu ni zamisliti koliko se pečata i ručnih potpisa koristi svaki dan, a umjesto toga BiH mogla koristiti e-potpis i značajno smanjiti troškove transakcija i vrijeme”, naglasio je ambasador Nelson.

USAID-ov projekat E-uprava će obizbijediti softver, hardver i tehničku pomoć za e-potpise, e-građevinske dozvole, inspekcijske službe, socijalne registara i procese javnih nabavki širom BiH. Poboljšana i efikasna administracije imati će neposredan, pozitivan utjecaj na građane i preduzeća u BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija, izrazio je zahvalnost Vladi Sjedinjenih Američkih Država i USAID-u na pokretanju projekta E-uprave, naglasivši značaj i potrebu ulaganja, ali i važnosti saradnje u oblasti digitalizacije kao jednog od važnih elemenata koji značajno može da doprinese daljem napretku BiH kao društva u cjelini.

"Svjesni smo da je BiH na samom početku digitalne transformacije i da je još dug put pred nama, ali smatram da uz pomoć međunarodne zajednice i ključnih institucija u ovom procesu digitalizacije možemo i moramo uhvati korak sa zemljama u regionu. Digitalna transformacija i globalni tehnološki napredak utiču na sve sfere našeg društva pogotovo je to vidljivo sada u doba pandemije koronavirusa. Smatram da tehnologija može osigurati značajne uštede u budžetima institucija u BiH i povećati njihovu efikasnost", kazao je Tegeltija.

Intervencije E-uprave imaju ekonomski i praktični smisao: smanjit će korupciju, promovirati i omogućiti preusmjeravanje resursa koji su do sada rasipani u rast biznisa i razvoja.